DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU «GreenMetric» reitingā atzīta par 50. zaļāko universitāti pasaulē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ir kāpinājusi savu pozīciju zaļās politikas un ilgtspējas reitingā «GreenMetric World University Rankings» un kļuvusi par 50. zaļāko universitāti pasaulē. RTU nemainīgi ir vienīgā Latvijas augstskola, kas reitingā novērtēta tik augstu, jo neviena cita Latvijas un arī Baltijas augstskola nav spējusi ierindoties pat starp 400 zaļākajām universitātēm.   

«GreenMetric» reitingā pasaules augstskolas sarindotas pēc to apņemšanās mazināt kaitīgo ietekmi uz vidi. Augstskolu rīcības atbilstība zaļajiem principiem izvērtēta sešos kritērijos – kopējā infrastruktūra, energoefektivitātes un klimata pārmaiņu mazinošas aktivitātes, atkritumu apsaimniekošana, ūdens resursu efektīva izmantošana, transporta infrastruktūra un vides izglītība un zinātne.

Visaugstākos rezultātus RTU sasniegusi transporta infrastruktūras, vides izglītības un zinātnes, ūdens resursu efektīvas izmantošanas un atkritumu apsaimniekošanas kategorijās.

RTU jau vairākus gadus konsekventi īsteno ilgtspējīgu politiku, un ilgtspējas jautājumi ir aktualizēti arī RTU stratēģiskās attīstības līmenī, universitātes Attīstības stratēģijā 2021.–2025. gadam iekļaujot ilgtspējas principus un ANO 17 Attīstības mērķus.

RTU ir arī pieņēmusi ambiciozu stratēģisko lēmumu līdz 2030. gadam sasniegt klimata neitralitāti, panākot, ka 2030. gadā RTU darbība radīs ļoti nedaudz vai neradīs nemaz oglekļa emisiju. Lai sekmētu šo virzību, RTU ir pievienojusies ANO klimata pārmaiņu iniciatīvai «Race to Zero» un «Klimata ambīciju aliansei», kurā jau ietilpst 624 universitātes pasaulē, stāsta RTU administratīvais direktors Juris Iljins.

RTU pāriet uz elektrisko transportu, studentu pilsētiņā Ķīpsalā īsteno koncepciju «Zaļā Ķīpsala», veicot ilgtspējīgu resursu pārvaldību, paplašinot RTU darbinieku un studentu izpratni par vides jautājumiem un sekmējot videi draudzīgu tehnoloģiju radīšanu un izmantošanu, RTU zinātnieku radītās zaļās tehnoloģijas izmantojot studentu pilsētiņas infrastruktūrā.

«GreenMetric» pirmajā vietā ir ierindojusies Vāgeningenas Universitāte un pētniecības centrs Nīderlandē, otrajā – Notingemas Universitāte Apvienotajā Karalistē, bet trešajā – Groningenas Universitātē Nīderlandē.

No Latvijas reitingā ir iekļuvusi Liepājas Universitāte, ierindojoties 450. vietā, un Rēzeknes Tehnoloģiju augstskola – 764. vietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI