DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. decembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Administratīvo tiesību un procesa aktualitātes: iznācis apjomīgs "Jurista Vārda" tematiskais numurs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Šodien, 21. decembrī, iznācis šā gada pēdējais žurnāla "Jurista Vārds" numurs: "Valsts pārvaldes darba kontrole: administratīvo tiesību un procesa aktualitātes". Laidiens tapis, sadarbojoties administratīvajām tiesām un žurnāla redakcijai.

"Satversmes sapulce 1921. gada 4. martā pieņēma Likumu par administratīvām tiesām, kas lika pamatu administratīvās justīcijas attīstībai Latvijā. Savukārt 2001. gada 25. oktobrī tika pieņemts moderns Administratīvā procesa likums, kas nodrošina tiesiskas valsts principu īstenošanu pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Šo divu notikumu atzīmēšanai ir veltīts administratīvās justīcijas simtgades jubilejas gads, tostarp šis “Jurista Vārda” svētku numurs," ievadrakstā informē Senāta Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa.

Tematisko laidienu veido trīs sadaļas – administratīvais process starpkaru periodā, Administratīvā procesa likuma tapšana, administratīvo tiesību un procesa aktualitātes.

Tā, piemēram, tematisko izdevumu ievada Senāta Administratīvo lietu departamenta zinātniski analītiskās padomnieces Ingas Bērtaites-Pudānes raksts – "Administratīvās justīcijas un administratīvā procesa ģenēze Latvijā". Raksta mērķis ir ieskicēt kopainu attiecībā uz administratīvās justīcijas un administratīvā procesa attīstību Latvijā kopš tās dibināšanas, tā sekmējot vēsturisko sakņu apzināšanu, kā arī meklējot kopīgo un atšķirīgo starpkaru periodā un mūsdienās.

Savukārt Administratīvās rajona tiesas tiesnese Arlita Zariņa savu publikāciju "Tiesas sēdes vadīšana" veidojusi ar mērķi apskatīt administratīvās tiesas tiesneša lomu tiesas sēdes vadīšanā. "Tiesas sēdes priekšsēdētājs ir atbildīgs par tiesas sēdes nepārtrauktu un plūstošu, kā arī mērķim atbilstošu norisi. Tiesas sēdes priekšsēdētājs var noteikt secību, kādā tiesas sēdē apspriežamie jautājumi tiks iztirzāti," skaidro Arlita Zariņa.

Administratīvās apgabaltiesas tiesneses Lauras Konošonokas rakstā "Pierādījumu pārbaude un novērtēšana apelācijas instances tiesā" aplūkoti pierādījumu pārbaudes un novērtēšanas elementi, fokusējoties uz apelācijas instances tiesu, bet Senāta Administratīvo lietu departamenta senatore, LU Juridiskās fakultātes lektore Anita Kovaļevska un Senāta Administratīvo lietu departamenta senatores palīdze Laura Bugne sagatavojušas publikāciju "Pieteikums par faktisko rīcību". Raksta mērķis – pētīt ar faktisko rīcību saistītos pieteikuma priekšmetus un to savstarpējas nošķiršanas kritērijus

Viss žurnāla “Jurista Vārds” 2021. gada 21. decembra laidiens elektroniski pieejams šeit: https://juristavards.lv/zurnals.php?laidiens_id=12340

Interesentiem! Tematisko “Jurista Vārdu” (izdevējs – VSIA "Latvijas Vēstnesis") var abonēt vai iegādāties internetveikalā.

Saziņai:

Žurnālu kiosks: https://www.juristavards.lv/zurnals.php?mode=visi

“Jurista Vārda” saturu veido oriģināldarbi, kurus sargā autortiesības. Jebkāda žurnālā, tostarp žurnāla elektroniskajā versijā juristavards.lv, publicēto rakstu (tai skaitā brīvpieejai atvērto publikāciju) pārpublicēšana pieļaujama tikai ar redakcijas rakstveida atļauju. Citēšanas gadījumā atsauce uz “Jurista Vārdu” ir obligāta, vienlaikus norādot arī pirmpublikācijas vietu un laiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI