DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Ministra rezolūciju par tiesas un tiesnešu kritikas jautājumiem Tieslietu padome skatīs pēc Ētikas komisijas atzinuma saņemšanas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tieslietu padome tieslietu ministra Jāņa Bordāna iesniegto projektu rezolūcijai par tiesas un tiesnešu kritikas jautājumiem skatīs pēc Tiesnešu ētikas komisijas atzinuma saņemšanas. 12.marta sēdē Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs informēja, ka, ņemot vērā rezolūcijas projektā paustos ministra apgalvojumus, ka Tieslietu padomes priekšsēdētājs esot pārkāpis tiesnešu ētiku, viņš nosūtījis šo rezolūcijas projektu Tiesnešu ētikas komisijai savu iespējamo tiesneša ētikas pārkāpumu izvērtēšanai.

Savā iesniegumā Tiesnešu ētikas komisijai Aigars Strupišs norādījis, ka Latvijas televīzijā 26.februāra raidījumā “Rīta panorāma”, uz ko atsaucas tieslietu ministrs,  viņa atbildes intervijā bija uz faktiem balstīta konkrētu problēmu norādīšana sabiedrībai un skaidra signāla došana, ka tiesu vara dara un darīs visu iespējamo, lai šīs problēmas novērstu. Viņam kā Augstākās tiesas un Tieslietu padomes priekšsēdētājam ir pienākums ne vien identificēt tiesu varas problēmas un tās risināt, bet arī informēt par tām sabiedrību. Ētikas pārkāpums būtu visiem tiesu sistēmā labi zināmo problēmu slēpšana un nerisināšana.

Attiecībā par ministra pārmetumiem saistībā ar Tieslietu padomes priekšsēdētāja viedokli par Ekonomisko lietu tiesas izveidi Aigars Strupišs Tieslietu padomes sēdē atgādināja, ka ministra steigas, plānošanas neesamības un kļūdu radītās problēmas Ekonomisko lietu tiesas izveidē šobrīd tiek steidzamības kārtā risinātas, atraujot tiesu varai būtiskus tās resursus jauno kolēģu apmācīšanā, lai tiesa varētu uzsākt darbu noteiktajā laikā. Tieslietu padomes priekšsēdētājs pateicās par to kolēģiem, kas šajā procesā iesaistās.

Tieslietu padomes priekšsēdētāja Aigara Strupiša informācija Tieslietu padomei

Tieslietu padome pieņem rezolūciju par izpildvaras un tiesu varas dialogu tiesnešu apmācības jautājumos

Tieslietu padome 12.marta sēdē pieņēma rezolūciju par izpildvaras un tiesu varas dialogu tiesnešu apmācības jautājumos, kurā izskaidro, ka neatbilst patiesībai tieslietu ministra publiskajā telpā paustais, ka Tieslietu padomes priekšsēdētājs kavē tiesnešu mācību iestādes izveidi. Tiesnešu apmācības pārņemšana no izpildvaras ir atzīta par prioritāru tiesu sistēmas stratēģisko mērķi. Tieslietu padome priekšsēdētāja vadībā aktīvi strādā pie jaunās tiesnešu apmācības sistēmas izveides.

Tieslietu padome aicina tieslietu ministru turpināt dialogu ar Tieslietu padomi, ievērojot profesionālas diskusijas principus, un atturēties no tiesu sistēmas izmantošanas savās politiskajās interesēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI