DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Ģirģens: ES iekšējās drošības stiprināšanā efektīvāk jāizmanto mūsdienu tehnoloģiju radītās iespējas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iekšējās drošības stiprināšanā svarīgi ne tikai izmantot esošos instrumentus, bet arī pēc iespējas efektīvāk izmantot mūsdienu tehnoloģiju radītās iespējas, vienlaikus nodrošinot adekvātu pamattiesību aizsardzību, pirmdien, 14.decembrī, ES iekšlietu ministru padomes neformālajā videokonferences sanāksmē sacīja Latvijas iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Nākamajos piecos gados galvenais uzsvars liekams uz esošo instrumentu efektīvāku praktisko īstenošanu. Tajā pašā laikā būtisku pienesumu ES dalībvalstu iekšējās drošības stiprināšanā sniegtu labāka mūsdienu tehnoloģiju izmantošana,” sacīja Ģirģens.

Neformālajā videokonferences sanāksmē ES iekšlietu ministri diskutēja par ES iekšējo drošību un Eiropas policijas partnerību, ES lielapjoma drošības, robežu un migrācijas informācijas sistēmu sadarbspējas īstenošanu, Migrācijas un patvēruma paktu, kā arī sadarbību ar partneriem stratēģiskākai atpakaļuzņemšanai un migrācijas pārvaldībai.

Attiecībā uz iekšējo drošību, Latvijas skatījumā nākamajos piecos gados īpaša uzmanība jāvērš tiesībaizsardzības iestāžu pārrobežu sadarbības stiprināšanai, mūsdienu tehnoloģiju radīto iespēju, tostarp mākslīgā intelekta, labākai izmantošanai tiesībaizsardzības mērķiem, vienlaikus nodrošinot adekvātu pamattiesību ievērošanu.

Tāpat nākotnē svarīgi strādāt pie jaunās ES Tieslietu un iekšlietu jomas informācijas arhitektūras tehniskās un saturiskās ieviešanas, kā arī Eiropola mandāta stiprināšanas, kas ļautu Eiropolam sniegt lielāku, operatīvāku un inovatīvāku atbalstu dalībvalstīm pārrobežu izmeklēšanā.

Vienlaikus būtiska ir cieša sadarbība starp dalībvalstīm un ar ES Tieslietu un iekšlietu jomas aģentūrām, kā arī savlaicīga kvalitatīvas informācijas apmaiņa starp tām. Vērā ņemams nosacījums gan esošo, gan jauno iespēju izmantošanai ir darbinieku kvalifikācijas celšana.

Pēdējo gadu laikā ES ir panākusi ievērojamu progresu iekšējās drošības jomā. Ir izveidots spēcīgs tiesiskais regulējums terorisma apkarošanas un informācijas apmaiņas jomā. Ir būtiski uzlabota tieslietu un iekšlietu jomas informācijas arhitektūra, tostarp panākot vienošanos par sadarbspējas izveidi starp ES lielapjoma drošības, robežu un migrācijas informācijas sistēmām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI