DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

1. jūlijā darbu sāks jauna institūcija – Latvijas Zinātnes padome

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2020. gada 1. jūlija darbu sāk jauna izglītības un zinātnes ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde - Latvijas Zinātnes padome (LZP). Tā apvienos zinātnes un tehnoloģiju attīstības politikas ieviešanas funkcijas, kuras šobrīd sadalītas starp vairākām institūcijām.

Jaunais modelis nodrošinās vienotu un nacionālā līmenī koncentrētu zinātnes politikas ieviešanas, uzraudzības, administrēšanas, kā arī analītisko kapacitāti pilnā zinātnes ciklā – no fundamentālās zinātnes līdz zinātnes rezultātu komercializācijai. LZP būs vadošā institūcija arī zinātniskās ekspertīzes nodrošināšanā pētniecības un inovāciju jomā.

Latvijas Zinātnes padomes darbības mērķis ir īstenot valsts zinātnes un tehnoloģiju attīstības politiku, nodrošinot zinātnisko pētījumu programmu un projektu ieviešanu, un tiem piešķirto valsts un Eiropas Savienības fondu finanšu līdzekļu administrēšanu, kā arī monitorēt zinātniskās darbības un zinātnisko projektu īstenošanu.

Izveidojot Latvijas Zinātnes padomi, tiek apvienotas zinātnes un tehnoloģiju attīstības politikas ieviešanas funkcijas, kuras šobrīd sadalītas starp līdzšinējo Latvijas Zinātnes padomi, Studiju un Zinātnes administrāciju (SZA) un Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA).  Līdz ar  SZA likvidāciju no 2020. gada 1. jūlija zinātnes administrēšanas funkciju pārņem LZP, savukārt studiju un studējošo kreditēšanas funkcija tiek nodota  VIAA. Plānots, ka 2021. gada 1. jūlijā LZP pārņems tās zinātnes un pētniecības politikas atbalsta funkcijas, kuras šobrīd īsteno VIAA.  Esošās Latvijas Zinātnes padomes un Studiju un zinātnes administrācijas darbiniekiem, kā arī Valsts izglītības attīstības aģentūras darbiniekiem, kas strādā zinātnes programmu ieviešanā, būs iespēja turpināt darbu jaunveidotajā iestādē, saglabājot atalgojumu vismaz līdzšinējā apmērā.

Latvijas Zinātnes padomes nolikums paredz, ka LZP vada padomes direktors. Padomes struktūrā ir padomes ekspertu komisijas un  konsultatīvas zinātnieku padomes. Konsultatīvās padomes sastāvā ir viens pārstāvis no katras padomes ekspertu komisijas (kopā seši);  Latvijas Jauno zinātnieku apvienības; Latvijas Zinātņu akadēmijas, kā arī Latvijas izcelsmes zinātnieki diasporā.

Šobrīd ir noslēgusies pieteikšanās atklātam konkursam uz Latvijas Zinātnes padomes direktora amatu. Līdz jaunā direktora apstiprināšanai amatā LZP vadīs izglītības un zinātnes ministra iecelts direktora pienākumu izpildītājs.

Izmaiņas Latvijas zinātnes procesu pārvaldībā tiek veiktas saskaņā valdības Deklarācijā noteikto uzdevumu izveidot spēcīgu un vienotu zinātni administrējošo institūciju, apvienojot esošos institucionālos resursus. Izglītības un zinātnes ministrija ir izstrādājusi un valdība jau 2019.gada 14.oktobrī apstiprinājusi konceptuālo ziņojumu “Par Latvijas zinātnes politikas ieviešanas sistēmas institucionālo konsolidāciju”.

Šodien, 2020. gada 30. jūnijā valdība apstiprināja arī jaunās Latvijas Zinātnes padomes nolikumu. Noteikumu projekts "Latvijas Zinātnes padomes nolikums" pieejams MK tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI