DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par izmaiņām dokumentu apliecināšanas ar uzrakstu apostille kārtībā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2019. gada 1. jūlija Latvijā izdotu publisku dokumentu apliecināšanu ar apostille veiks tikai Latvijas zvērināti notāri. Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā šis pakalpojums vairs netiks sniegts. To paredz 2018. gada 28. novembra grozījumi Dokumentu legalizācijas likumā attiecībā uz Latvijā izsniegtu publisku dokumentu apliecināšanu ar uzrakstu apostille saskaņā ar 1961. gada 5. oktobra Hāgas konvenciju par “Par publisku dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu” (turpmāk - Konvencija).

Izmaiņas ļaus pakalpojumam kļūt pieejamākam un ērtākam klientiem visā Latvijā, jo dokumentu iesniedzējam vairs nevajadzēs mērot ceļu uz Rīgu. Pakalpojumu būs iespējams saņemt 29 Latvijas pilsētās. Analoga prakse pastāv citās ES dalībvalstīs. Savukārt Ārlietu ministrija varēs veltīt vairāk uzmanības konsulārās palīdzības sniegšanai Latvijas valstspiederīgajiem ārvalstīs, kas var būt tikai un vienīgi ārlietu dienesta funkcija.

Dokumentu īstuma apliecināšanai ar uzrakstu apostille varēs vērsties pie jebkura Latvijas zvērināta notāra. Zvērināti notāri publisku dokumentu īstuma apliecināšanu ar uzrakstu apostille veiks elektroniski gan elektroniski izdotiem dokumentiem, gan papīra formā izdotiem dokumentiem.

Detalizēta informācija par apliecināšanas kārtību pieejama Latvijas Zvērinātu notāru padomē (tālrunis: (+371) 24202100; e-pasts: info@latvijasnotars.lv; mājaslapa: www.latvijasnotars.lv).

Latvijā un ārvalstīs izdotu publisku dokumentu legalizācija arī turpmāk tiks veikta Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā un Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs. Legalizācija nepieciešama dokumentiem, kas paredzēti izmantošanai vai izdoti valstīs, kuras nav pievienojušās Konvencijai.

Detalizēta informācija par dokumentu apliecināšanu ar apostille un dokumentu legalizāciju pieejama: https://www.mfa.gov.lv/konsulara-informacija/dokumentu-apliecinasana-ar-apostille-un-legalizacija

No 2019. gada 1. jūlija tiks mainīts Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta apmeklētāju pieņemšanas darba laiks: https://www.mfa.gov.lv/konsulara-informacija

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI