DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. martā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP deputāti apstiprina jaunu uzņēmumu ienākuma nodokļa plānu, iekļauj “digitālo klātbūtni”

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Parlaments (EP) rosina izveidot vienotu uzņēmumu ienākuma nodokļa sistēmu, kas nodokļus liktu maksāt pelņas gūšanas vietā un nodokļu saistību aprēķinā izmantotu uzņēmumu digitālās aktivitātes.

"Kopējā konsolidētā uzņēmumu ienākuma nodokļa bāze" (KKUINB) – daļa no vērienīga priekšlikuma izveidot vienotu, caurskatāmu un taisnīgu ES uzņēmumu ienākuma nodokļa režīmu – tika apstiprināta ar 438 balsīm pret 145, 69 deputātiem atturoties.

EP ar 451 balsi pret 141, 59 deputātiem atturoties, atbalstīja arī saistītu priekšlikumu par kopējo uzņēmumu ienākuma nodokļa bāzi (KUINB), kas radītu priekšnosacījumus harmonizētas uzņēmumu ienākuma nodokļa sistēmas izveidei.

"Digitālā klātbūtne" ar nodokļiem apliekamās peļņas noteikšanai

Abu priekšlikumu mērķis ir novērst nepilnības, kas ļāvušas digitālajā jomā aktīviem un starptautiskiem uzņēmumiem ievērojami samazināt maksājamo nodokļu apjomu un izvairīties no nodokļu maksāšanas peļņas gūšanas vietā. Šo mērķi daļēji ļautu sasniegt kritēriji uzņēmumu "digitālās klātbūtnes" noteikšanai ES dalībvalstīs, kur tiem līdz ar to būtu jāmaksā nodokļi.

Eiropas Parlaments arī uzskata, ka Eiropas Komisijai būtu jānosaka kritēriji, piemēram, noteiktu pakalpojumu lietotāju skaits vai radītā digitālā satura apjoms, lai iegūtu skaidru ainu par uzņēmumu peļņas vietu. Personas dati ir vērtīgs resurss, ko tādi uzņēmumi kā Facebook, Amazon un Google izmanto peļņas vairošanai, taču pašlaik tie netiek ņemti vērā, nosakot nodokļu saistības.

Vienas pieturas aģentūra nodokļu maksājumiem

Uzņēmumi noteiktu savus nodokļu maksājumus, aprēķinot peļņas un zaudējumu bilanci visās ES dalībvalstīs. Nodokļu maksājums pēc tam tiktu sadalīts starp dalībvalstīm atkarībā no tā, kur gūta peļņa. Šī priekšlikuma mērķis ir izskaust nodokļu bāzes pārvietošanu uz zemu nodokļu jurisdikcijām.

Priekšlikumiem stājoties spēkā, vienoti nodokļu noteikumi tiktu piemēroti visās dalībvalstīs. Uzņēmumiem vairs nebūtu jāievēro 28 dažādu valstu noteikumi, tā vietā visas saistības pildot tikai vienā nodokļu administrācijā (vienas pieturas aģentūrā).

Citāti

EP ziņotājs par KKUINB Alain Lamassoure (EPP, Francija): "Šī ir lieliska iespēja uzlabot situāciju uzņēmumu ienākuma nodokļa jomā. Jaunie noteikumi ne tikai radītu mūsdienu digitālajai ekonomikai piemērotu regulējumu, bet arī izbeigtu konkurenci starp atšķirīgām uzņēmumu ienākuma nodokļa sistēmām vienotajā tirgū. Tas tiktu panākts, apliekot pelņu ar nodokļiem tur, kur tā tiek gūta."

EP ziņotājs par KUINB Paul Tang (S&D, Nīderlande): "Dalībvalstu un ES līderi apzinās, ka pašreizējais uzņēmumu ienākuma nodokļa regulējums ir novecojis un nostāda sliktākā situācijā iedzīvotājus un mazos uzņēmumus. Lai situāciju mainītu, nepieciešama starptautiska mēroga darbība. ES ir labākā iespēja padarīt mūsu nodokļu sistēmu taisnīgāku un modernāku."

Nākamie soļi: Rezolūcijas tiks nosūtītas izvērtēšanai ES Padomei un Eiropas Komisijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI