DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. februārī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

“Vadošo kandidātu” procesu nedrīkst atcelt, uzskata deputāti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Parlaments ir gatavs noraidīt ikvienu Eiropas Komisijas priekšsēdētāja amata kandidātu, kurš pirms 2019. gada EP vēlēšanām nebūs izvirzīts kā “vadošais kandidāts”.

Deputāti pauda atbalstu tā dēvētajam "vadošo kandidātu" procesam, kura laikā Eiropas politiskās partijas katra izvirza vienu kandidātu Eiropas Komisijas priekšsēdētāja amatam, norādot, ka to nedrīkst atcelt. Šī kārtība pirmo reizi tika piemērota 2014. gadā, izvēloties pašreizējo Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru.

Parlamenta ziņojumā norādīts, ka "Spitzenkandidaten" (vadošie kandidāti – vācu val.) process ir princips, no kura nedrīkst atteikties, un Parlaments ir gatavs noraidīt ikvienu kandidātu, kurš nebūtu izvirzīts šī procesa ietvaros.

Deputāti uzskata, ka 2014. gadā šis process tika īstenots veiksmīgi un izveidoja saikni starp Komisijas priekšsēdētāja izvēli un EP vēlēšanu iznākumu. Viņi norāda, ka 2019. gada vēlēšanas būs iespēja šo principu nostiprināt.

ES komisāri pirms vēlēšanām varēs kļūt par "vadošajiem kandidātiem"

Trešdien pieņemtajā ziņojumā EP deputāti ar 457 balsīm pret 200, 20 atturoties, arī apstiprināja grozījumu piedāvājumu Pamatnolīgumā par Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas attiecībām.

Izmaiņas paredz:

  • Pašreizējie ES komisāri varētu kandidēt EP vēlēšanās un tikt izvirzīti Komisijas priekšsēdētaja amatam, nedodoties bezalgas atvaļinājumā;
  • Komisijas priekšsēdētājam būtu jāinformē deputāti par pasākumiem, kas veikti, lai vēlēšanu kampaņā iesaistītie komisāri ievērotu neatkarības un godprātības principus;
  • nodrošināt, ka vēlēšanu kampaņā iesaistītie komisāri neizmanto Komisijas materiālos vai cilvēkresursus

Citāts

"Lai ES pastāvētu, tai jākļūst demokrātiskākai un caurskatāmākai. Fakts, ka pilsoņi pirms vēlēšanām zina Eiropas Komisijas priekšsēdētāja amata kandidātus, ir svarīgs solis pareizajā virzienā," sacīja EP ziņotājs Esteban González Pons (EPP, Spānija).

Pamatinformācija

Piedāvātās izmaiņas ir EP Priekšsēdētāju konferences (priekšsēdētāja un politisko grupu vadītāju) un Eiropas Komisijas sarunu rezultāts. 23. janvārī tas apstiprināja EP Konstitucionālo jautājumu komiteja.

Izmaiņas Pamatnolīgumā par Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas attiecībām stāsies spēkā, kad tās būs apstiprinājis Eiropas Parlaments un Eiropas Komisijas komisāru kolēģija.

Vairāk informācijas par "vadošo kandidātu" procesu

Saskaņā ar Lisabonas līgumu Eiropadome, ņemot vērā EP vēlēšanu iznākumu, ar kvalificētu balsu vairākumu izvirza Komisijas priekšsēdētaja amata kandidātu, par kuru pēc tam balso Parlaments. "Vadošo kandidātu" process līgumā nav minēts.

2014. gadā process tika īstenots, ņemot vērā dalībvalstu līderu, EP un Eiropas politisko partiju vienošanos par līguma teksta interpretāciju. "Vadošo kandidātu" procesa laikā Komisijas priekšsēdētāja amatu iegūst kandidāts, kura pārstāvētā Eiropas politiskā partija ieguvusi visvairāk vietu EP. Tā tas notika 2014. gadā, kad par EK priekšsēdētāju tika apstiprināts Eiropas Tautas partijas kandidāts Žans Klods Junkers.

Eiropas politiskās partijas darbojas ES līmenī, to darbību var finansēt ES, un tās sastāv no dalībvalstu politiskajām partijām.

Pirms 2014. gada EP vēlēšanām piecas Eiropas politiskās partijas nosauca savus "vadošos kandidātus".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI