DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. novembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Noslēgusies starptautiska pretkorupcijas iestāžu konference

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 17.novembrī, noslēdzās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) organizētā starptautiskā pretkorupcijas iestāžu konference - Eiropas partneri cīņai pret korupciju/ Eiropas kontakttīkls cīņai pret korupciju (European Partners against Corruption/ European contact-point network against corruption -EPAC/EACN).

Dažādu valstu pretkorupcijas organizāciju pārstāvji atzina, ka korupcijas apkarošanas sekmīgai norisei ir jābūt visaptverošai, balstītai uz sadarbību starp tiesībsargājošām iestādēm, nodrošinot efektīvus tiesiskās aizsardzības līdzekļus cīņā pret korupciju, jo tā mazina sabiedrības uzticību demokrātijai un tā ir nopietns drauds valstu attīstībai un stabilitātei.

Konferences dalībnieki pasākuma noslēgumā parakstīja deklarāciju, kurā aicina pieņemt  nacionāla un starptautiska līmeņa visaptverošu politiku, lai cīnītos ar korupciju veselības aprūpes sistēmā, kura būtu balstīta uz vispārēju sistēmas nepilnību analīzi, ņemot vērā katras dalībvalsts nacionālos aspektus.

Valstis tiek aicinātas īstenot caurskatāmu un efektīvu administratīvo kontroli valsts veselības aprūpes pārvaldībā, liekot uzsvaru uz publisko resursu sadali, publiskajām – privātajām partnerībām,   farmācijas industrijas iesaisti, veselības apdrošināšanas sistēmas izmantošanu. Kā arī īstenot caurskatāmas finanšu līdzekļu transakcijas,  norādot informāciju attiecībā uz patiesajiem labuma guvējiem.

 EPAC/EACN ikgadējā konferencē tās dalībnieki dalījās pieredzē par korupcijas novēršanas kampaņām, konferences un asamblejas darba grupās tika apspriestas starptautisku pretkorupcijas izmeklēšanu norise un to rezultāti.

Konferences laikā tika parakstīti divi nozīmīgi saprašanās memorandi. Viens no tiem starp KNAB un Eiropas investīciju banku (The European Investment Bank) par daudzpusīgu informācijas apmaiņu un datu aizsardzību operatīvā darba veikšanai. Otrs memorands − starp KNAB un Ukrainas nacionālo pretkorupcijas biroju, lai izveidotu pamatu plašākai sadarbībai, veicinot korupcijas atklāšanas, novēršanas un apkarošanas efektivitāti.

Konferencē pieredzē dalījās dažādu pretkorupcijas iestāžu un organizāciju pārstāvji no tādām valstīm kā  Albānija, Austrija, Azerbaidžāna, Beļģija, Bosnija un Hercogovina, Bulgārija, Horvātija, Čehijas Republika, Dānija, Igaunija, Francija, Gruzija,  Īrija, Lielbritānija, Lietuva, Luksemburga, Malta, Moldova, Norvēģija, Polija, Portugāle, Kosovas Republika, Rumānija, Serbija, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija, Ukraina un Ungārija.

Dalībnieki atzinīgi novērtēja KNAB ieguldīto darbu, organizējot pirmo šāda veida starptautisko konferenci Baltijas valstīs.

Laura Dūša
KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI