DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Patentu valde 40 izgudrojumiem nodrošina iespēju saņemt patentmeklējumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2016. gada 3. oktobrī tiek uzsākts pilotprojekts par patentmeklējumu veikšanu, kas nodrošinās nacionālo patentu pieteicējiem iespēju saņemt patentmeklējumus un starptautiski atzītu ekspertu atzinumus.

Patentu valde sadarbībā ar Eiropas Patentu iestādi nodrošinās nacionālo patentu pieteicējiem iespēju saņemt 100% patentmeklējuma maksas atlaidi 40 izgudrojumiem. "Tas ir liels solis pretī patentu kvalitātes uzlabošanai, kas palīdzēs izgudrotājiem samazināt izmaksas, izvērtēt patentēšanas riskus un pieņemt lēmumu – patentēt izgudrojumu Latvijā vai ārvalstīs," norāda Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.

Uz 100% patentmeklējuma maksas atlaidi varēs pretendēt fiziskas personas, mikrouzņēmumi, mazie un vidējie uzņēmumi, pētniecības vai izglītības iestādes un bezpeļņas organizācijas. Iespēju saņemt patentmeklējumu varēs pieteicēji, kas ir iesnieguši patenta pieteikumu saskaņā ar Patentu likumu, turklāt patenta pieteikumam ir jāiekļaujas vienā no sešām prioritārajām jomām:

  • progresīvās ražošanas tehnoloģijas;
  • svarīgākās pamattehnoloģijas;
  • bioprodukti;
  • ilgtspējīga rūpniecības un būvniecības politika un ilgtspējīgas izejvielas;
  • "tīri" transportlīdzekļi;
  • viedi tīkli.

Pieprasot patentmeklējumu, pieteicējam būs nepieciešams iesniegt iesniegumu ar patentmeklējuma pieprasījuma pamatojumu, pievienojot klāt patenta pieteikuma tulkojumu angļu valodā. Iepriekš minētos materiālus Patentu valdē jāiesniedz divu mēnešu laikā no patenta pieteikuma iesniegšanas dienas. Ja iesniegtie materiāli atbildīs Patentu valdes noteiktajām prasībām, tie tiks nosūtīti Eiropas Patentu iestādei, kas saskaņā ar minēto vienošanos, ja materiāli saņemti 5 mēnešu laikā, patentmeklējumu sagatavos 9 mēnešos no pieteikuma datuma. Nepieciešamos dokumentus pieteicēji varēs iesniegt klātienē vai izmantojot pasta pakalpojumus. 

Katru mēnesi Patentu valdes tīmekļa vietnē tiks publicēta informācija par Eiropas Patentu iestādei nosūtīto patentu pieteikumu skaitu, kam tiek piemērota atlaide. Pēc patentmeklējuma ziņojuma un rakstiska atzinuma saņemšanas, Patentu valde 5 darba dienu laikā nosūta dokumentus pieteicējam. Ar informāciju par paveikto patentmeklējumu būs iespējams iepazīties arī Patentu valdes oficiālajā vēstnesī.

Plašāka informācija par pilotprojektu un patentmeklējuma pieprasīšanas kārtību ir pieejama Patentu valdes tīmekļa vietnes sadaļā "Izgudrojumi àPatentmeklējums", kur atrodams:

Karīna Akimova (Patentu valde)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI