DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūlijā, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Patentu valde izsniegs 70 000. jubilejas preču zīmi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 25. jūlijā Latvijas Republikas Patentu valdes (PV) direktors Sandris Laganovskis pasniegs preču zīmes reģistrācijas apliecību ar numuru 70 000. Šis apaļais skaitlis ticis akciju sabiedrības „UPB”, kuras dibinātājs ir arhitekts Uldis Pīlēns, reģistrētai preču zīmei.

AS "UPB" ir viena no vadošajām holdingkompānijām Latvijā – industriālais koncerns, kura pirmsākumi meklējami jau 1991. gadā, kad nodibināts projektēšanas un būvniecības uzņēmums SIA "Arhitekta U. Pīlēna birojs". 1997. gadā uzņēmums pārtapa par akciju sabiedrību "U.Pīlēna birojs", bet 2004. gadā, uzņēmumam attīstoties, izveidojās uzņēmumu grupa – holdingkompānija AS "UPB". Akciju sabiedrības pamata darbības nozares ir būvkonstrukciju projektēšana, ražošana, būvuzņēmējdarbība, montāža un serviss, kā arī mašīnbūve un koģenerācijas staciju ražošana. Holdingā ietilpst vairāk nekā 40 uzņēmumi un ražotnes.

Interesanti, ka iepriekšējā jubilejas preču zīme, kura reģistrēta ar numuru 60 000, tika izsniegta pirms astoņiem gadiem daudznozaru kompānijai SIA "Daugava". Tā bija pazīstama ar saviem piena produktiem, maizes un konditorejas izstrādājumiem. Tāpat apaļo preču zīmju numuru saņēmēju godā bijusi SIA "UNDA", kuras vārdiskā preču zīme "UNDA" reģistrēta 2002. gadā ar kārtas numuru 50 000. Reģistrācijas numurs 40 000 tika piešķirts preču zīmei  "UNICAL", uzņēmējsabiedrībai "AGA AB" 1998. gadā.

Preču zīmju reģistrācija Latvijā tika uzsākta 1992. gadā, kad tika atjaunota Latvijas Republikas Patentu valdes darbība. Pirms tam – bijušās Padomju Savienības laikā – preču zīmju reģistrācija Latvijā nepastāvēja. Mūsu valsts teritorijā bija spēkā visas tās preču zīmes, kuras tika reģistrētas kopumā PSRS. Lai novērstu pārpratumus attiecībā uz pārreģistrējamo un no jauna pieteikto preču zīmju savstarpējiem konfliktiem, līdz pat 1995. gadam PV veica bijušās PSRS teritorijā spēkā esošo apmēram 9500 preču zīmju pārreģistrāciju saskaņā ar atjaunotās Latvijas valsts likumdošanu un preču zīmju aizsardzības pagaidu kārtību. Pati pirmā Latvijā pārreģistrētā preču zīme, kas saņēma reģistrācijas numuru M 10001, ir akciju sabiedrības "Lauma" grafiskā preču zīme – eņģelītis (amoriņš). Tā attiecās uz AS "Lauma" ražoto produkciju – aizkaru, mežģīņu un žakarda audumiem, kā arī veļas izstrādājumiem.

Veicot nepieciešamos sagatavošanās darbus gan tehniski (izstrādājot ekspertīzes kritērijus un pilnveidojot datubāzi), gan likumdošanas jomā, no 1995. gada tika uzsākta no jauna pieteikto preču zīmju reģistrācija. Arī šajā ziņā pirmā no jauna reģistrētā preču zīme ar reģistrācijas numuru M 30001 ir Latvijā labi zināmam produktam – AS "Laima" preču zīmei "Prozīt".

Kopš 1995. gada janvāra Latvija ir Madrides nolīguma par preču zīmju starptautisko reģistrāciju dalībvalsts, kas nozīmē, ka paralēli nacionālajai preču zīmju reģistrācijas procedūrai Latvijā citu Madrides nolīguma dalībvalstu komersanti var izmantot arī starptautisko reģistrācijas procedūru. Līdzīgas iespējas ir arī Latvijas uzņēmējiem aizsargāt savas preču zīmes Madrides nolīguma ietvaros.  Savukārt kopš 2004. gada 1. maija Latvijā kā Eiropas Savienības dalībvalstī preču zīmi ir iespējams aizsargāt, reģistrējot to arī kā Eiropas Savienības preču zīmi – tās reģistrāciju veic Eiropas Savienības intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO), kas atrodas Spānijas pilsētā Alikantē.

Pērn Latvijas izcelsmes preču zīmju pieteikumi ir gandrīz puse – 46,9 procenti no kopējā pieteikumu skaita, kas ir par 8 procentiem vairāk nekā iepriekšējā gadā. Teju par 3% pieaudzis arī Latvijas izcelsmes preču zīmju reģistrāciju skaits. 2015. gada beigās Latvijā kopumā bija spēkā 66 663 preču zīmju reģistrācijas, neskaitot apmēram 1 000 000 Eiropas Savienības preču zīmes, ko reģistrē EUIPO.

Mediju pārstāvji laipni aicināti uz jubilejas – 70 000. preču zīmes reģistrācijas apliecības pasniegšanas ceremoniju pirmdien, 25. jūlijā pulksten 11.00 Latvijas Republikas Patentu valdē (Rīgā, Citadeles ielā 7/70).

Līva Caune,
Latvijas Republikas Patentu valdes
vecākā referente

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI