DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. martā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima konceptuāli atbalsta regulējumu dalītā īpašuma izbeigšanai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā risinājumu piespiedu dalītā īpašuma attiecību izbeigšanai un vienota īpašuma izveidošanai likumprojekts paredz iespēju daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem izmantot vienpusēju zemes izpirkuma tiesību. Ja šādu iespēju iedzīvotāji neizmantotu, saglabātos līdzšinējās piespiedu nomas attiecības, neizslēdzot iespēju vienoties par citiem nosacījumiem.

Lai daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku kopība varētu uzsākt dalītā īpašuma izbeigšanas procedūru, paredzēts vienkāršot lēmuma pieņemšanas mehānismu. "Par" būtu jānobalso vairāk nekā pusei no visiem dzīvokļu īpašniekiem. Pēc tam katram dzīvokļa īpašniekam jāveic savas izpirkuma cenas daļas samaksa, kas atkarīga no zemes kadastrālās vērtības, izpērkamās zemes platības, dzīvojamās mājas lieluma un konkrētā dzīvokļa platības.

Paredzēts, ka zināms ieguldījums šajā procesā būs jāsniedz arī valstij un pašvaldībām. Valsts zemes dienests būtu atbildīgs par izpērkamās zemes noteikšanu un kadastrālo uzmērīšanu, kā arī paziņojumu nosūtīšanu iedzīvotājiem, savukārt zvērināti tiesu izpildītāji rūpētos par visu, kas saistīts ar īpašuma tiesību nostiprināšanu, bet pašvaldību pārziņā būtu mājām funkcionāli nepieciešamo (izpērkamo) zemju pārskatīšana un noteikšana.  

Pēc Tieslietu ministrijas aplēsēm plānotā projekta īstenošana valstij varētu izmaksāt apmēram 14 miljonus eiro. Tāpat ministrijas sniegtā informācija liecina, ka piespiedu dalītā īpašuma attiecībās patlaban ir 3677 daudzdzīvokļu mājas ar turpat 111 tūkstošiem dzīvokļu.  Šīs mājas atrodas uz 7354 citām personām piederošiem zemes gabaliem.

Risinājums piespiedu dalītā īpašuma attiecībās nepieciešams, jo gan zemes, gan dzīvokļu īpašnieki ir ierobežoti rīcībā ar savu īpašumu, dzīvokļu īpašniekus neapmierina pienākums maksāt piespiedu nomu, savukārt zemes īpašnieki pārsvarā nav apmierināti ar ienākumiem, ko gūst no šīs nomas. Tāpat būtiski, ka daudzdzīvokļu mājā panākt vienošanos par dalītā īpašuma tiesisko attiecību izbeigšanu ir tikpat kā neiespējami, iepriekš par likumprojekta virzību atbildīgajā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā situāciju raksturoja Tieslietu ministrijas pārstāvji.

Pirmajā lasījumā Saeima šodien konceptuāli atbalstīja arī saistītos grozījumus likumā "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju". Kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojektu otrajam lasījumam Saeima noteica 7.oktobri.

Saeimas Preses dienests

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI