DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. februārī, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Pērnā gada pārbaužu rezultāti valsts valodas lietošanas jomā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Apkopoti dati par Valsts valodas likuma prasību ievērošanu 2015. gadā. Valsts valodas centra Valodas kontroles Rīgas reģiona nodaļas un Valodas kontroles reģionālās nodaļas amatpersonas veikušas 5781 valsts valodas lietojuma pārbaudes.

Lai gan pērn situācija valsts valodas lietošanas jomā ir nedaudz uzlabojusies, joprojām pārkāpumu ir daudz. 2015. gadā kopumā par administratīvajiem pārkāpumiem sāktas 3167 lietvedības, bet administratīvi sodītas 708 personas.

Jāpiemin, ka pēdējos divos gados samazinājies pieņemto lēmumu skaits administratīvo pārkāpumu lietās, jo gadījumos, kad pārkāpumu pieļāvusī persona izprot kļūdu un nekavējoties to labo, centrs var neuzsākt lietvedību un nepiemērot sodu.

Kā norāda Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš: "Valsts valodas centra mērķis ir veikt preventīvus pasākumus, kas veicina valsts valodas stāvokļa uzlabošanu un veicina tās aizsardzību. Kā lielisku piemēru var minēt pērnā gada nogalē talkā nākušos sabiedriskos palīgus, kas ar savu apņēmību un brīvprātību palīdz ne tikai vecākajiem inspektoriem, bet arī uzņēmējiem".

Joprojām raksturīgākais pārkāpuma veids ir valsts valodas nelietošana nepieciešamā apjomā, pildot darba pienākumus. Pērn fiksēti 479 šādi pārkāpumi. Tāpat ne visi uzņēmēji pievērš uzmanību produkta marķējumam vai instrukcijai latviešu valodā, par ko kopā ir fiksēti 156 pārkāpumi.

Kopumā pagājušajā gadā ir saņemtas un izskatītas 2167 sūdzības par valsts valodas likuma prasību pārkāpumiem.

Administratīvā pārkāpuma lietu skaits un būtība laikā no 2000. gada 1. janvāra līdz 2015. gada 31. decembrim

Sarmīte Pāvulēna
Valsts valodas centra Valodas kontroles reģionālās nodaļas vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI