DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Birža ļaus ērtāk salīdzināt OIK izmaksas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saistībā ar Latvijas pievienošanos elektroenerģijas biržai „Nord Pool Spot” Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) jaunā, precizētā redakcijā ir sagatavojusi projektu metodikai par obligātā iepirkuma komponenšu (OIK) aprēķināšanu. Birža nodrošina saprotamāku un caurskatāmāku elektroenerģijas tirgus cenu veidošanos, un salīdzinājumā ar līdzšinējo kārtību regulators plāno precizēt tirgus cenas referenci, ko izmanto OIK aprēķinā.

"Līdz ar biržas ienākšanu varam izmantot tās sniegtās priekšrocības arī OIK aprēķināšanas kārtībā, precizēt regulējumu, lai OIK noteikšana kļūtu ikvienam saprotamāka. Faktiski tā ir tehniska metodikas pielāgošana jaunajiem apstākļiem kopš biržas atvēršanas, tādēļ izmaiņu ietekme uz OIK apmēru ir neitrāla, proti, šīs izmaiņas ne palielinās, ne samazinās OIK. Regulatora plānotie precizējumi ļaus ērtāk salīdzināt OIK izmaiņas atbilstoši publiski pieejamajiem elektroenerģijas biržas datiem," skaidro SPRK padomes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Rolands Irklis, vēlreiz atgādinot, ka OIK apmēru nosaka valsts atbalsts dažādiem elektroenerģijas ražotājiem. "Lai OIK samazinātos, valdībai ir jālemj par atbalsta samazināšanu. Šajā procesā virzība ir sākusies, un ceram drīzumā sagaidīt arī rezultātus," piebilst R.Irklis.

Kā zināms, OIK veido tā obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas cenas daļa, kas ir virs tirgus cenas. Ja līdz šim OIK aprēķinā izmantotā tirgus cenas reference bija importētās elektroenerģijas cena, tad kopš šī gada 3.jūnija, atverot Latvijas tirdzniecības apgabalu, arī mūsu valstī darbību ir sākusi elektroenerģijas birža, kas nosaka tirgus cenas veidošanos, nodrošinot elektroenerģijas cenu publisku pieejamību. 

Tādēļ regulators paredzējis veikt atbilstošas izmaiņas OIK aprēķināšanas metodikā, nosakot, ka OIK aprēķinā no 2013.gada otrā pusgada jāpiemēro "Nord Pool Spot" Latvijas tirdzniecības apgabala spot cena. Ņemot vērā, ka tādējādi ievērojami ir atvieglota  tirgus cenas noteikšana un no tās izrietošie aprēķini, metodikā arī paredzēts iekļaut prasību publiskajam tirgotājam informāciju par iepriekšējā mēneša faktiskajām OIK izmaksām regulatoram iesniegt katru mēnesi.

Metodikā paredzēts veikt arī citus tehniskus precizējumus, to vidū izmaiņas saistībā ar eiro ieviešanu, kas no eiro ieviešanas dienas metodikas tekstā paredz aizstāt nacionālās valūtas nosaukumus ar eiro. 

Par metodikas precizēto redakciju regulators ir izsludinājis publisko konsultāciju. Metodikas projekts ir publicēts SPRK mājas lapā internetā, sadaļā Izsludinātās publiskās konsultācijas: http://www.sprk.gov.lv/uploads/doc/OIKmetodikaprojekts.pdf

Komentārus un priekšlikumus par to regulators gaidīs līdz 31.jūlijam.

Papildu informācija:
Daiga Reihmane,  SPRK sabiedrisko attiecību pārstāve,
Tālrunis: 26553175
daiga.reihmane@sprk.gov.lv , www.sprk.gov.lv   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI