DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. maijā, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
7
7

Unikāli vēsturiskie tautas skaitīšanas dati tagad arī vizualizēti

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vēsturiskie tautas skaitīšanas dati no 1925. līdz 2011.gadam tagad arī vizualizēti iedzīvotāju eglītes veidā, kas visuzskatāmāk parāda iedzīvotāju skaitu un tā dinamiku dažādās vecuma grupās.

Vēsturiskie tautas skaitīšanas dati kopš 1925. gada līdz pat pēdējai tautas skaitīšanai 2011. gadā tagad pieejami uzskatāmā un ērti lietojamā formātā Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) mājaslapā. T.s. "iedzīvotāju eglīte" izveidota, lai ikviens interesents ātri un vienkārši varētu noskaidrot Latvijas iedzīvotāju skaitu attiecīgajā tautas skaitīšanas gadā.

"Mūsu rīcībā ir unikāls vēstures mantojums no tautas skaitīšanas Latvijas laikā un vēlāk – PSRS laikā. Šie vēsturiskie dati to unikalitātes dēļ jāpadara plaši un ērti lietojami. Tāpēc izvēlējāmies tos parādīt t.s. "iedzīvotāju eglītes" veidā, kas visuzskatāmāk parāda iedzīvotāju skaitu un tā dinamiku dažādās vecuma grupās," skaidro CSP Informācijas, izdevniecības un poligrāfijas departamenta direktors Uldis Ainārs.

Latvijā tautas skaitīšanas veiktas 1920., 1925., 1930., 1935., 1959., 1970., 1979., 1989., 2000. un 2011. gadā. Šajā tautas skaitīšanas datu vizuālajā apkopojumā iekļautas visas tautas skaitīšanas, izņemot pirmo 1920. gadā, jo tā gada dati atsevišķā izdevumā netika publicēti. Ikviens interesents var apskatīt iedzīvotāju skaitu konkrētajā gadā, iezīmējot vēlamo vai visas vecuma grupas līdz 90 gadiem. Dati attēloti, atsevišķi nodalot vīriešu skaitu zaļā krāsā un sieviešu skaitu sarkanā krāsā.

Blakus "iedzīvotāju eglītei" sadaļā "Analīze" iekļauta arī īsa attiecīgo gado nozīmīgāko iedzīvotāju skaitu raksturojošo faktu analīze. Savukārt sadaļā "Notikumi" atlasīts CSP vērtējumā kāds būtisks tā laika notikums, piemēram, bēgļu gaitas Pirmā pasaules kara laikā vai leģendārā Latvijas izlases uzvara pār Krievijas izlasi 2000. gada hokeja pasaules čempionātā.

Par "iedzīvotāju eglīti" šo datu vizualizēšanas veidu sauc, jo, attēlojot datus vizuālā veidā, iedzīvotāju skaita dinamika sadalījumā pa vecuma grupām iegūst eglītei līdzīgu formu. "Iedzīvotāju eglītes" lietošanas instrukcija lasāma zem datu vizualizācijas rīka.

Līdzīga pēdējās – 2011. gada tautas skaitīšanas – datu vizualizācija pieejama CSP mājaslapā. CSP datubāžu sadaļā "20.gadsimta 20.-30.gadu statistika" var iepazīties ar vēsturisko statistiku par ekonomiku, rūpniecību un tirdzniecību, transportu un sakariem, lauksaimniecību, iedzīvotājiem un sociālajiem procesiem.

CSP strādā arī pie visu tautas skaitīšanas datu digitalizēšanas. CSP mājaslapas e-publikāciju sadaļā šobrīd jau ir digitalizēta otrā un trešā tautas skaitīšana Latvijā 1925. un 1930. gadā un Latvijas PSR tautas skaitīšana 1989. gadā.

Ceļš uz "iedzīvotāju eglīti" – www.csb.gov.lv -> Statistikas tēma "Tautas skaitīšana" -> Datu vizualizācija.

Sanda Rieksta
CSP sabiedrisko attiecību speciāliste
67366621; 27880666
sanda [dot] rieksta [at] csb [dot] gov [dot] lv
www.csb.gov.lv  
Twitter: @CSP_Latvija

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI