DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Valsts iestādēs vairs nav jāuzrāda apliecināts maksājuma dokuments

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 2012.gada 1.septembra valsts iestādes pakalpojuma saņēmējam vairs nav pienākuma (izņemot tiesu iestādei un zvērinātam tiesu izpildītājam) kā samaksas apliecinājumu uzrādīt apliecinātu maksājuma dokumentu (MK 2010.gada 12.oktobra noteikumi Nr.972 „Noteikumi par kārtību, kā veicami maksājumi valsts budžetā un tie atzīstami par saņemtiem, un prasībām tiešsaistes maksājumu pakalpojumu izmantošanai norēķinos ar valsts budžetu”).

Turpmāk valsts iestādēm pašām jāpārbauda, vai  maksājums saņemts valsts budžetā. Lai nodrošinātu valsts budžetā veikto maksājumu pārbaudes, Valsts kase ir pilnveidojusi budžeta elektronisko norēķinu sistēmu "eKase", ar kuras palīdzību iestādes var veikt maksājumu datu pieprasījumus Valsts kasei, tai skaitā veikt maksājumu meklēšanu un saņemt pieprasītos datus tiešsaistē ar interneta pārlūkprogrammas starpniecību. Pakalpojuma saņēmējam valsts iestādē pēc tās darbinieka pieprasījuma ir jāsniedz informācija par maksājumu, piemēram, uzrādot neapliecinātu maksājuma izdruku vai norādot ziņas par maksājuma veikšanas datumu, summu un maksātāja datiem.

Savukārt, lai izvairītos no situācijām, ka persona pēc pieprasītā pakalpojuma apmaksas ir  ieradusies pakalpojuma saņemšanas vietā, bet iestāde atsaka pakalpojuma saņemšanu, jo personas veiktais maksājums vēl nav saņemts valsts budžetā, Valsts kases tīmekļa vietnē www.kase.gov.lv sadaļā "Budžetā veiktā maksājuma pārbaude" izveidota maksājumu pārbaudes forma, kurā maksātājs pēc maksājuma veikšanas un pirms došanās uz pakalpojuma saņemšanas vietu, ievadot unikālo maksājuma rīkojuma reģistrācijas numuru (tiek apzīmēts arī kā maksājuma references numurs, darījuma reģistrācijas numurs, arhivārais numurs vai cits maksājumu pakalpojuma sniedzēja norādīts apzīmējums), ērti var pārliecināties, vai maksājums ir vai nav saņemts valsts budžetā. Maksājumu datu pārbaudi var veikt maksājumiem, kas veikti latos Latvijā reģistrētā maksājumu iestādē (kredītiestādē), izmantojot maksātāja maksājumu kontu.

Veicot maksājumu datu pārbaudi, maksātājam jāņem vērā tas, ka saskaņā ar Maksājuma pakalpojuma un elektroniskās naudas likumā noteikto maksājumu pakalpojumu sniedzējam maksājums latos iekšzemē pēc tā pieņemšanas izpildei ir jānogādā saņēmēja kontā līdz nākamās darbdienas beigām.

Jau iepriekš informēts, ka Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētā projekta "Valsts kases tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas pilnveidošanai" ietvaros (projekta Nr.3DP/3.2.1.1.1/10IPIA/CFLA/001/002) Valsts kase š.g. 18.maijā nodeva ekspluatācijā publiski pieejamu elektronisko pakalpojumu – maksājuma datu pārbaudes formu Valsts kases tīmekļa vietnē un pilnveidoto elektronisko norēķinu sistēmu eKase, tādējādi sniedzot būtisku ieguldījumu publiskās pārvaldes elektronisko pakalpojumu pilnveidošanā un attīstībā.

Plašāka informācija par projektu pieejama Valsts kases tīmekļa vietnes sadaļā Projekti/Valsts kases tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas pilnveidošana.

Papildu informācija:
Elīna Krastiņa
preses sekretāre
tālr.: 26499049
e-pasts:
Elina.Krastina@kase.gov.lv  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI