DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Nākamajā tautas skaitīšanā rosina datus iegūt no administratīvajiem reģistriem

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Izvērtējot 2011.gada tautas skaitīšanas norisi un rezultātus, kā arī vairāku Eiropas Savienības valstu pieredzi, Ekonomikas ministrija un Centrālā statistikas pārvalde rosina 2021.gada tautas skaitīšanu veikt, visu nepieciešamo informāciju iegūstot no administratīvajiem reģistriem un citām datu bāzēm, atsakoties no iedzīvotāju aptaujas internetā vai viņu dzīvesvietās. Tomēr priekšnoteikums tam būtu administratīvajos reģistros pieejamās informācijas precizitātes uzlabošana.

Viena no lielākajām administratīvo reģistru datu izmantošanas priekšrocībām salīdzinājumā ar tradicionālajām skaitīšanas metodēm ir samazinātās izmaksas. Ieviešot reģistra sistēmu, noteiktu skaitīšanas statistiku (piemēram, par iedzīvotāju dzimuma un vecuma sastāvu, teritoriālo izvietojumu, nodarbinātību, izglītību mājokļiem un to labiekārtotību) varētu apkopot biežāk nekā reizi desmit gados, turklāt šādos gadījumos būtu nepieciešams tikai aktualizēt datus, kuri ir mainījušies.

Ar jaunām tehnoloģijām iespējams ne tikai samazināt tautas skaitīšanas izmaksas, bet arī uzlabot iegūto datu kvalitāti, vienlaikus izvairoties no neatbildētības problēmas.

Vienlaikus, EM rosina izveidot un vadīt starpministriju (starpinstitūciju) darba grupu, lai varētu savlaicīgi izstrādāt priekšlikumus nākamās tautas skaitīšanas organizēšanas pilnveidošanai, un 2021.gada tautas skaitīšanu varētu veikt, visu nepieciešamo informāciju iegūstot no administratīvajiem reģistriem un citām datu bāzēm, atsakoties no iedzīvotāju aptaujas internetā vai viņu dzīvesvietās.

Lai 2021.gada tautas skaitīšanu varētu veikt, visu nepieciešamo informāciju iegūstot no administratīvajiem reģistriem, nepieciešams veikt pasākumu kompleksu, tostarp, organizāciju un komercsabiedrību Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iesniedzamajos pārskatos iekļaujot katra darbinieka profesijas kodu, VID datu bāzē nodrošinot informāciju par saimnieciskās darbības veidu pēc NACE klasifikatora visām pašnodarbinātām personām.

Vienlaikus nepieciešams izstrādāt un ieviest likumdošanā mehānismus, kas stimulētu iedzīvotājus sniegt pašvaldību dzīvesvietas deklarēšanas iestādēm vai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) informāciju par pastāvīgās dzīvesvietas maiņu, ieskaitot emigrāciju no Latvijas un atgriešanos Latvijā. Tāpat būtu svarīgi, ka Iedzīvotāju reģistrs pašvaldību iesniegtās ziņas par personas dzīvesvietu reģistrētu tikai adresēs, kas piešķirtas dzīvošanai piemērotiem objektiem un iedzīvotāju deklarētās dzīvesvietu adreses atbilstu Valsts adrešu reģistra datiem.

Būtu vēlams arī sakārtot un sistemātiski atjaunot informāciju Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, jāturpina precizēt informāciju un kļūdu novēršanu Adrešu reģistrā, kā arī jāizveido profesionālās izglītības iestāžu, koledžu un augstskolu audzēkņu, studentu un absolventu reģistrs.

Vienlaikus, uz administratīvo reģistru un citu valstu informācijas sistēmu pamata būtu jāattīsta arī demogrāfiskā un iedzīvotāju migrācijas statistika.

Ekonomikas ministrija šodien, 21.februārī, informēja Ministru kabinetu par 2011.gada tautas skaitīšanas gaitu un galvenajiem rezultātiem, kā arī iepazīstināja ar priekšlikumiem par nākamās Latvijas tautas skaitīšanas norisi un nepieciešamajiem tās sagatavošanas pasākumiem. EM rosina darba grupas izstrādāto informatīvo ziņojumu, paredzot konkrētus pasākumus un indikatīvo finansējumu, iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā līdz 2012.gada 1.decembrim.

Detalizētāk ar EM un CSP sagatavoto informatīvo ziņojumu "Par 2011.gada tautas skaitīšanas gaitu un galvenajiem rezultātiem" var iepazīties Ministru kabineta interneta mājaslapā.

Elita Rubesa-Voravko
LR Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa
Tālr.: 67013193;
E-pasts: elita.rubesa@em.gov.lv ; prese@em.gov.lv
Web: www.em.gov.lv;
Seko mums Twitter: @EM_gov_lv, @siltinam

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI