DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2009
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

EM informē par Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāna izpildi

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
8.septembrī Ministru kabinets izskatīja grozījumus Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2009.gadam (turpmāk – Plāns), kurā ir iekļauti pieci papildus veicamie uzdevumi šim gadam.

Ņemot vērā uzņēmēju ierosinājumus un priekšlikumus, Ekonomikas ministrija uzskata, ka viens no būtiskākajiem papildus Plānā veicamajiem pasākumiem ir „Pavadzīmju ar VID piešķirtu numuru noformēšanas prasību vienkāršošana”, atceļot preču – pavadzīmes rēķinus. Šī gada 26.augustā EM organizētajā konferencē uzņēmēji norādīja, ka citās valstīs šādi dokumenti nepastāv un tie apgrūtina kravu loģistikas pakalpojumu sniegšanu.

Papildus veicamo uzdevumu starpā iekļauti arī šādi pasākumi:

  • Vispārējā akcīzes preču nodrošinājuma apjomu samazināšana atsevišķos gadījumos.
  • Publiskota „lietotājiem draudzīga” informācija par tipiskām procedūrām ar meža īpašumu.
  • Tiešsaistes elektronisko sistēmu transportlīdzekļu iznīcināšanas sertifikātu piešķiršanai.
  • Publicētas vienkārši uztverama, „lietotājiem draudzīga” informācija par tipiskām procedūrām ar nekustamo īpašumu.

Kopumā Plāns šim gadam ietver 74 pasākumus.

Papildus informācija par plānotajiem papildinājumiem Plānā pieejama Ministru kabineta interneta mājas lapā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40138329&mode=mk&date=2009-09-08

Starp Plānā iekļautajiem pasākumiem, svarīgākie šogad izpildāmie ir:

  • Jāvienkāršo grāmatvedības kārtošanas procedūra mazajiem uzņēmumiem.
  • Lai nodrošinātu mikrouzņēmumu atbalsta pasākumu ieviešanu jāsamazina izmaksas, kas saistītas ar uzņēmumu izveidi, tai skaitā jāsamazina pamatkapitāla prasības, jāsamazina izdevumi, kas saistīti ar publikāciju „Latvijas Vēstnesī”, kā arī paraksta apliecināšanu reģistrējoties Komercreģistrā.
  • Tieslietu ministrija gatavos grozījumus Maksātnespējas likumā par maksātnespējas procesa pieteikuma paātrināšanu, parādnieka mantas izpārdošanu izsolē, likvidācijas procesa vienkāršošanu u.c. jautājumiem.
  • Jāvienkāršo prasības kases čeku un citu attaisnojošo izdevumu noformēšanā.
  • Jāatbrīvo uzticamus komersantus no galvojumiem pirmsmuitošanas darbībām un preču uzglabāšanai muitas noliktavās.
  • Jāvirza koncepcijas par būvju kadastrālās uzmērīšanas procesa attīstību projekts, kurā paredzēts pilnveidot būvju (telpu grupu) datu ieguves un tālāk izmantošanas procesu, uzlabojot datu kvalitāti, nodrošinot aktualitāti un samazinot nepieciešamos resursus.
  • Lai vienkāršotu meža zemes transformācijas procesu, tiks pārskatītas tiesību aktos iekļautās normas, kas paredz lauksaimniecības zemju transformācijas procesus un vienkāršot zemju lietošanas veida maiņas un izmaiņu reģistrācijas procedūras.
  • Valsts un privātās partnerības pasākumu ieviešanu Finanšu ministrija nodrošinās ar š.g. 1.oktobri, stājoties spēkā Valsts un privātās partnerības likumam un tam pakārtotajiem MK noteikumiem.

Plāna grozījumos ir mainīti arī vairāku pasākumu īstenošanas termiņi, kā arī atbilstoši situācijai precizētas atsevišķu pasākumu redakcijas.

Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktors Edmunds Beļskis informēja valdību, ka uz šī gada 21.augustu svarīgākie paveiktie pasākumi ir:

  • Š.g. 1.jūlijā spēkā stājās likums "Grozījumi Maksātnespējas likumā", paredzot pagarināt maksimālo tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanas termiņu ar mērķi paaugstināt tiesiskās aizsardzības efektivitāti, tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanai nepieciešamais kreditoru balsu skaits samazināts no divām trešdaļām līdz vienkāršam balsu vairākumam, kā arī izslēgta prasība administratoram iesniegt apstiprināšanai tiesā kreditoru sapulces lēmumu par bankrota procedūras uzsākšanu.
  • Vienkāršota ārzemnieku deklarāciju uzglabāšanas kārtība, svītrots iepriekš noteiktais 24 stundu termiņš aizpildīto deklarāciju iesniegšanai Valsts policijas teritoriālajā struktūrvienībā vai elektroniskai iesniegšanai Valsts policijas mājas lapā internetā.
  • Ar šī gada 1.jūliju eksporta un tranzīta muitas deklarācijas var iesniegt elektroniski.
  • Ar šī gada 22.augustu stājās spēkā vienkāršotās tehniskās prasības kases aparātiem un kases sistēmām ar elektroniskajām kontrollentām.
  • Vienkāršota nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas kārtība, akta formas aizpildīšana, atvieglojot darba devējiem nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanu un reģistrēšanu – turpmāk nebūs jāpievieno daudzi līdz šim prasītie dokumenti, kuri nav tieši attiecināmi uz nelaimes gadījumu.
  • Būvju projektēšanai turpmāk vairs nebūs nepieciešami Sabiedrības veselības aģentūras izsniegtie tehniskie noteikumi. Līdz ar Sabiedrības veselības aģentūras reorganizāciju pilnībā tiek atceltas funkcijas, kas saistītas ar būvju higiēnisko novērtēšanu, tai skaitā tehnisko uzdevumu izsniegšana.

Papildus informācija par Plāna pasākumu izpildi pieejami Ministru kabineta mājas lapā internetā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40138421&mode=mk&date=2009-09-08 .

Sabiedrisko attiecību nodaļa
T.: 67013193

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI