SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. septembrī, 2008
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums

Stingrākas darba aizsardzības prasības mežsaimniecībā

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šā gada 30. augustā spēkā stājās grozījumi MK noteikumos „Darba aizsardzības prasības mežsaimniecībā”, kas paredz, ka mežsaimniecībā nodarbinātajām personām, veicot mežsaimnieciskos darbus, ir jābūt darba apliecībai. Jaunā MK noteikumu redakcija ievieš stingrākas prasības gan darba devējam – attiecībā uz atbildību pret nodarbinātajām personām –, gan nodarbinātajiem, veicot mežsaimnieciskos darbus, it īpaši attiecībā uz darba ņēmēja likumības statusu.

Lai nodrošinātu personas identificēšanu, noteikumos paredzēts nodarbinātajiem ieviest mežsaimniecībā nodarbinātā apliecību. Paredzēts, ka kontrolējošo iestāžu pārstāvjiem nodarbinātais, kas veic mežsaimniecības darbus, šo mežsaimniecībā nodarbinātā apliecību arī uzrāda. Tiesības kontrolēt šīs prasības būs ne tikai Valsts darba inspekcijai un Valsts meža dienestam, bet arī Valsts ieņēmumu dienestam.

Mežsaimniecības darbos strādājošām personām jāuzrāda personu apliecinoši dokumenti vai transportlīdzekļa vadītāja apliecība, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta izsniegtu nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecības kopija vai Uzņēmumu reģistra izsniegta individuālā komersanta reģistrācijas apliecības kopija. Noteikumu projekts noteic, ka nodarbinātajiem un pašnodarbinātajiem, kuri strādā ar krūmgriezi vai motorzāģi, arī ir jāuzrāda kvalifikāciju apliecinoša apliecība.

"Lai nodrošinātu personas identificēšanu, noteikumos paredzēts nodarbinātajiem ieviest mežsaimniecībā nodarbinātā apliecību."

Turpmāk, slēdzot darba līgumu, darba devējs nodarbinātajam izsniedz mežsaimniecībā nodarbinātā apliecību, kurā jānorāda:

  1. nodarbinātā vārds un uzvārds;
  2. nodarbinātā personas kods vai Latvijā nodarbinātiem ārzemniekiem – darba atļaujas numurs;
  3. nodarbinātā fotogrāfija;
  4. darba līguma noslēgšanas datums un līguma numurs;
  5. darba devēja nosaukumus (fiziskai personai – vārds un uzvārds) un nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs;
  6. darba devēja paraksts un zīmogs vai spiedogs.

Turklāt darba devējam jāveic arī sevis izsniegto apliecību uzskaite.

Šādu normu ieviešana tiek pamatota ar nepieciešamību risināt nereģistrētās nodarbinātības problēmu, kas ir viens no inflāciju veicinošiem faktoriem. Var, protams, diskutēt par jauno nosacījumu efektivitāti, taču visa veida atbalsta pasākumus, kas veicina godīgas konkurences attīstību mežsaimniecībā, atbalsta Meža īpašnieku biedrība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI