NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. janvārī, 2008
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā

Kam no vīrusa ir bail?

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pavasarī un rudenī, bez vīzas un bez ielūguma, ar lielāku vai mazāku izplatību ierodas gripas vīruss. Katru gadu tas atgādina par sevi, liekot sarosīties tiem, kas nav paguvuši vakcinēties. Un, protams, arī ārstiem, jo īpaši - infekcionistiem.

Ko dara vīruss?

Gripas vīruss nesnauž, stāsta Latvijas Infektoloģijas centra direktora vietniece medicīnas jautājumos Velga Ķūse. Gripas epidēmija pašlaik ir Alūksnes un Bauskas rajonā, gripas gadījumi reģistrēti arī Aizkraukles, Balvu, Daugavpils, Jēkabpils, Jelgavas un Rīgas rajonā. Par to liecina Sabiedrības veselības aģentūras sniegtā informācija. Salīdzinot ar pagājušo sezonu, gripas epidēmija ir sākusies aptuveni četras nedēļas agrāk.

Vidējā saslimstība ar gripu pagājušajā nedēļā Latvijā bija 25 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju jeb vairāk nekā 500 gadījumi visā Latvijā. Par gripas epidēmiju var runāt tad, ja saslimstība pārsniedz 100 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Kaut gan gripas vīruss „sastopams” arī Rīgā, epidēmijas šeit pagaidām nav. Infektoloģijas centrā ar aizdomām par gripu katru dienu iestājas divi trīs pacienti. Pirmais ar A gripas vīrusu saslimušais pacients Infektoloģijas centrā uzņemts aizvadītā gada 19.decembrī.

Pašlaik savus upurus meklē A gripas vīruss, pret ko pasargā vakcīna, tālab daktere Ķūse iesaka visiem, kas vēl nav ar gripu slimojuši un nav savlaicīgi vakcinējušies, noteikti izdarīt to tagad.

 

Vai gripa „ciemojas” Rīgā?

Ģimenes ārsts Andris Lasmanis teic, ka izsaukumi pie pacientiem un saslimšanas ir gan kļuvušas biežākas, taču viņš nevar gluži apgalvot, ka tas saistīts tieši ar gripas vīrusu.

”Man nav sajūtas un datu, ka Rīgā pašlaik būtu gripas epidēmija,” viņš saka. „Simptomi neko daudz neatšķiras no parasta vīrusa un saaukstēšanās. Arī ārstēšanā šai niansei nav īpašas nozīmes.” Saslimušie bieži sūdzas par paaugstinātu ķermeņa temperatūru, kaulu „laušanu” un nespēku.

 

Ārsta padomi

Šajā laikā, lai pasargātu sevi un arī citus no vīrusa (gripas vai cita veida) „saķeršanas”, iespēju robežās jāizvairās no vietām, kur pulcējas daudz cilvēku. Vēlams turēt kabatā vai rokassomiņā (tas gan attiecas uz sievietēm) mutautiņu, lai šķaudot neapdraudētu citus cilvēkus. Tāpat jāizvairās no caurvēja, pārsalšanas un arī pārkaršanas. Nevajadzētu staigāt plānā apģērbā.

Ģimenes ārsts iesaka ēst iespējami daudz ķiploku un sīpolu. Pēc viņa domām, nemaz nebūtu slikti, ja vīrusu un saaukstēšanās sezonas laikā visa Rīga smaržotu pēc ķiplokiem. No tā mēs tikai iegūtu imunitāti un labu veselību.

Tāpat ieteicams lietot ziedputekšņus. Divas trīs reizes dienā vajadzētu skalot muti un zobus. Muti ieteicams izskalot arī, pārnākot mājās. Vēlams paskalot degunu ar aptiekā nopērkamiem līdzekļiem vai ar remdenu ūdeni, no plaukstas to ievelkot degunā un pēc tam izpūšot. Šāda procedūra samazina inficēšanās iespējas.

Ja tiks paziņots, ka Rīgā ir gripas epidēmija, tad varētu vienu reizi dienā lietot pa tabletei remantadīna, iesaka dakteris A.Lasmanis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI