DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
2
2

Alkoholu varēs iegādāties no 20 gadu vecuma

FOTO: Freepik

Lai mazinātu alkohola patēriņu sabiedrībā, plānots līdz 20 gadiem palielināt vecumu, no kura iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus. To paredz trešdien, 17.aprīlī, 2.lasījumā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā atbalstītie likuma grozījumi. Pašlaik alkoholiskos dzērienus var iegādāties personas, kas sasniegušas 18 gadu vecumu. 

Alkohola lietošana ir viens no galvenajiem riska faktoriem, kas negatīvi ietekmē iedzīvotāju veselību un apdraud arī apkārtējās sabiedrības veselību un drošību. Mūsu valstī 51 procents visu nāves gadījumu ir izskaidrojami ar riska faktoriem, kas saistīti ar uzvedību, tostarp alkohola lietošanu. Latvijā patērētais alkohola daudzums ir augstākais gan Eiropas Savienības, gan Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācijas valstu vidū, pauž likumprojekta autori.

Ar grozījumiem iecerēts ierobežot arī laiku, kurā mazumtirdzniecībā varēs iegādāties alkoholiskos dzērienus. Proti, plānots, ka no pirmdienas līdz sestdienai alkoholu varēs iegādāties no pulksten 10.00 līdz 20.00, bet svētdienās – no pulksten 10.00 līdz 18.00. Patlaban alkoholiskos dzērienus iespējams iegādāties no pulksten 8.00 līdz 22.00.

Vienlaikus grozījumi paredz ierobežot alkoholisko dzērienu reklāmu, mārketingu un pieejamību. Tāpat plānots nodrošināt, ka patērētājs saņems papildu informāciju par alkoholisko dzērienu enerģētisko vērtību, uzturvērtību un sastāvu.

Lai ierobežotu impulsīvu alkoholisko dzērienu iegādi, tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē iegādātos alkoholiskos dzērienus varēs piegādāt pircējam ne ātrāk kā pēc sešām stundām no pasūtīšanas brīža. Tāpat ar mērķi mazināt impulsīvu alkohola iegādi grozījumi paredz tādu tirdzniecības veicināšanas pasākumu aizliegumu, kas piedāvā iegādāties vairākas alkoholisko dzērienu vienības par zemāku cenu, kā arī alkoholisko dzērienu atlaides patērētāja lojalitātes programmas ietvaros.

Ar grozījumiem iecerēts noteikt, ka alkoholisko dzērienu cenu un atlaižu reklāma būs aizliegta preses izdevumos, drukātos reklāmas izdevumos un publikācijās, kinoteātros, tīmekļvietnēs un tiešsaistē, izmantojot pasta (arī elektroniskā pasta) pakalpojumus, kā arī mazumtirdzniecības vietās, kurās norisinās alkoholisko dzērienu tirdzniecība.

Tāpat plānots noteikt aizliegumu tirdzniecības (tai skaitā, izmantojot distances līgumu) un pakalpojumu sniegšanās vietās, kurām ir vai nav izsniegta speciālā atļauja (tostarp skaistumkopšanas saloni, frizētavas, kāzu saloni, elektropreču veikali, auto piederumu veikali u.c.), piedāvāt alkoholiskos dzērienus par velti, kā dāvanu vai kompensāciju.

Likumprojekts arī paredz noteikt, ka azartspēļu organizēšanas vietās būs aizliegta alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība to patērēšanai uz vietas pie spēļu automātiem, kāršu, kauliņu un ruletes spēļu galdiem vai citām azartspēļu iekārtām. Šīs normas mērķis ir nodalīt divus atkarību raisošus procesus, teikts likumprojekta anotācijā.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl divos lasījumos jāatbalsta Saeimā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI