DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2024
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts vērtības

Domās un darbos kopā ar Ukrainu – sabiedriskie mediji aicina atbalstīt

Nedēļā, kad aprit divi gadi kopš Krievijas plaša mēroga iebrukuma Ukrainā, sabiedriskie mediji – Latvijas Televīzija (LTV), Latvijas Radio (LR) un portāls LSM – visas nedēļas garumā pārraidīs īpašu Ukrainas tematikai veltītu saturu: intervijas, reportāžas no kara zonas, dokumentālos stāstus par ukraiņiem, atbalsta pasākumu translācijas, kā arī ziņu speciālizlaidumus, diskusijas un analītiskos raidījumus. Vienlaikus sadarbībā ar Ziedot.lv atklāts ziedojuma projekts, kurā iegūtos līdzekļus pilnā apmērā novirzīs Ukrainas atbalstam.

Aicinājums ziedot Ukrainai

Līdzpārdzīvojam un domās ik dienu esam kopā ar Ukrainu, taču ar to diemžēl nepietiek, lai ukraiņu tauta varētu turpināt varonīgi cīnīties par savu valsti, mājām un nākotni. Ukrainai joprojām ir vajadzīga arī praktiskā palīdzība, tādēļ Latvijas sabiedriskie mediji sadarbībā ar Ziedot.lv aicina ziedot kara skaudrajā ikdienā akūti nepieciešamo lietu iegādei.

“Mēs vēlamies spēcināt ukraiņos apziņu, ka esam kopā ar viņiem, – šī pārliecība nekad nevar būt par lielu vai stipru tik skaudrā un nežēlīgā cīņā, kāda tā jau ir divus gadus. Ziedošana ir viens no reāliem un praktiskiem veidiem, kā varam palīdzēt,” norāda LTV galvenā redaktore Sigita Roķe.

Ziedot iespējams, zvanot 90204020 (maksa par zvanu – 1,50 eiro ar PVN) vai tiešsaistē ziedot.lv/ukrainai. Visu saziedoto naudu novirzīs Ukrainas atbalstam – ziedojumu saņēmējus izvēlēsies Ziedot.lv kopā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā. Atbalsta projekts aktīvs no šodienas, 20. februāra, līdz 3. martam (ieskaitot).

LR galvenā redaktore Anita Brauna teic: “Drosmīgā ukraiņu tauta mūsu atbalstu patiešām ir pelnījusi – mēs nedrīkstam nogurt to sniegt līdz Ukrainas uzvarai. Palīdzēt ukraiņiem ir gan mūsu cilvēcīgs pienākums, gan tīri egoistiska interese – ja ļaunumu neiznīcinās Ukrainā, tas turpinās izplesties un var atnākt pie mums.”

Īpaši Ukrainas tematikai veltīts saturs

LTV žurnālisti Ina Strazdiņa un Gints Amoliņš, kā arī LR žurnāliste Indra Sprance nerimstoši turpinās vēstīt par aktuālo no Ukrainas, pievēršot uzmanību tam, kāda ir situācija frontes pievārtē, kur vietām daudzi jau divu gadu garumā mitinās pagrabos, kā Ukrainā cīnās ar dezinformāciju un kā sokas ar Krievijas oligarhu aktīvu konfiscēšanu.

Otrdien, 20. februārī, plkst. 22.00 LTV1 pirmizrādīs dokumentālo filmu “Austrumu fronte” (2023; režisori Vitālijs Manskis, Jevhens Titarenko) par Jevhenu, kurš kopā ar draugiem 2022. gada 24. februārī atgriezās frontes neatliekamās medicīniskās palīdzības brīvprātīgo bataljonā – tajā viņi dienē kopš 2014. gada, sniedzot pirmo palīdzību un nodrošinot ievainoto evakuāciju no frontes līnijas. Filma atklāj kara pirmajā pusgadā pieredzēto – seši mēneši, kurus caurvij drāma, izmisums, bailes, naids, rūgtums, mīlestība un galvenais – ticība uzvarai.

Ceturtdien, 22. februārī, plkst. 15.15 LR1 un LTV1 raidījumā “Krustpunktā” viesosies Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Piektdien, 23. februārī, LR5 rīta programmas vadītājam Jānim Pētersonam pievienosies mūziķis un producents Edgars Vilcāns, kurš spēlēs jaunāko pēdējā gada laikā radīto ukraiņu mūziku, bet raidījumā “Ģimenes studija” plkst. 14.05 LR1 viesosies ukraiņu dziedātāja un skolotāja Anastasija Vasilenko ar ģimeni.

Sestdien, 24. februārī, pieminot otro gadu kopš Krievijas pilna mēroga agresijas pret Ukrainu, sabiedriskajos medijos pārraidīs pasākumu tiešraides, dokumentālos stāstus, LTV un LR Ziņu dienestu veidotos speciālizlaidumus un analītiskos raidījumus.

Plkst. 12.50 LTV1 un LSM.lv, savukārt no plkst. 12.45 LR1 būs iespēja sekot līdzi tiešraidei no Brīvības pieminekļa, kur notiks mītiņš “Kopā līdz uzvarai!”. Mītiņu vadīs pētnieciskā žurnāliste Olga Dragiļeva un radio ētera personība Valdis Melderis. Klātesošos uzrunās Ukrainas armijas mediķe un gada Eiropas cilvēks Latvijā Sarmīte Cīrule, Līvānu 1. vidusskolas skolotāja Sandra Kivleniece, alpīnists Valdis Puriņš, tulce Viktorija Prituļaka, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa, Latvijas Pilsoniskās alianses Padomes priekšsēdētājs Georgs Rubenis, disidente Lidija Doroņina-Lasmane un uzņēmējs, profesors un zemessargs Juris Alberts Ulmanis. Mītiņā ir plānotas arī Latvijas amatpersonu – tostarp Saeimas priekšsēdētājas Daigas Mieriņas un Ministru prezidentes Evikas Siliņas – un Igaunijas, Lietuvas valsts amatpersonu uzrunas. Pasākumā piedalīsies mūziķes Ieva Akuratere un Anastasija Vasilenko, mūziķis un zemessargs Rihards Saule, ukraiņu māksliniece Darja Kalašņikova, biedrība “Mākslas akadēmija”, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieri Vadims Nikolajčuks un Rodions Kuzmins, kā arī Ārlietu ministrijas koris diriģenta Rūdolfa Bērtiņa vadībā. Mītiņu rīko Latvijas Pilsoniskā alianse kopā ar domubiedriem – “Gribu palīdzēt bēgļiem”, “Eiropas kustība Latvijā” un “Tavi draugi”.

Plkst. 16.05 LR1 raidījumā “Stiprie stāsti” izskanēs stāsti par ukraiņu uzņēmējiem Latvijā. Savukārt Ukrainai veltītais iknedēļas LR raidieraksts “Drošinātājs” līdzās jaunāko notikumu analīzei lūkos, kā nevalstiskā organizācija “Veteran Hub” palīdz sadzīvē atgriezties kara veterāniem, kā arī skaidros, kas jāņem vērā, ja ģimenes pieaugumu plāno ģimene, kurā viens no topošajiem vecākiem ir frontē.

Vakarā plkst. 19.00 LTV1 tiešraidē būs skatāma LTV Ziņu dienesta veidotā diskusija “Karš Ukrainā. Divi gadi. Kā uzvarēt Krieviju?”, ko vadīs LTV žurnāliste Anete Bērtule. Sarunā ar politiķiem, militārajiem un ekonomikas ekspertiem diskutēs par to, kāpēc Krievija joprojām nav sabrukusi un spēj turpināt karu Ukrainā? Ekspertu prognozes par ilgstošu karu diemžēl piepildījušās. Vai piepildīsies arī teiktais par Rietumu sabiedrības nogurumu un kara aizmiršanu? Politiskie lēmumi abpus okeānam, militārā stratēģija Ukrainas frontē un sabiedrības atbalsts Latvijā.

Plkst. 21.10 LTV1 – koncerts “Kopā ar Ukrainu!” (jau no plkst. 18.30 tiešraide būs vērojama LSM.lv, eng.LSM.lv un rus.LSM.lv). Apliecinot solidaritāti Ukrainas tautai, organizēts labdarības koncerts Ukrainas atbalstam “Kopā ar Ukrainu!”. Ienākumus no koncerta biļetēm, kā arī LTV ētera laikā saņemtos ziedojumus novirzīs Ukrainas atbalstam. Ziedojumu saņēmējus izvēlēsies Ukrainas vēstniecība Latvijā un labdarības fonds Ziedot.lv. Koncertā piedalīsies Andrejs Osokins, Ralfs Eilands, Marija Naumova, Intars Busulis un “Abonementa orķestris”, etnogrupa “Ogas”, Kārlis Kazāks, Jānis Stībelis, Markus Riva, “Sudden Lights”, Miks Galvanovskis un citi mūziķi. Koncertu vadīs Jānis Holšteins-Upmanis.  

Paralēli vakarā LR3 – Klasika saviem klausītājiem atskaņos Oleksandra Rodina operu “Katerina”, kas ir Odesas Nacionālā akadēmiskā operas un baleta teātra izrādes ieraksts. Bet plkst. 19.30 LTV7 varēs skatīties Ukrainas mākslinieku apvienības “Creative Collective Lekuche” laikmetīgās dejas un fiziskā teātra izrādi “Asara” (2023), ko veidojusi jauna lietuviešu – ukraiņu teātra kompānija. Tā radīta kara laikā un mēģina runāt par vispārcilvēciskām vērtībām, kuras apdraud vardarbība. Uzreiz pēc tam plkst. 20.30 LTV7 – dokumentālā filma “Patiesības karš par Ukrainu” (2022), kurā vēstīs par to, kā veiksmīgi cīnīties pret dezinformāciju un meliem. Krievijas un Ukrainas karā pareizai informācijai ir izšķiroši svarīga nozīme, bet krievi prot stratēģiski izmantot dezinformāciju. Baltijas valstis jau gadiem ilgi tiek bombardētas ar maldinošu informāciju no Krievijas. Lietuva ir šīs cīņas priekšgalā: viņu bruņotajiem spēkiem ir kontroltelpa, kurā divdesmit četras stundas diennaktī tiek monitorēti mediji, tverot viltus ziņas. Turklāt šajā valstī ir arī brīvprātīgo armija “troļļu” apkarošanai: tiešsaistes “elfi”, kuri darbojas plecu pie pleca ar DebunkEU.org viltus ziņu ķērājiem.

Par plašu programmu parūpējies LR4 raidījums “Doma laukums”, kurā no 19. līdz 23. februārim skanēs rubrika “Tādi esam” par Latvijas iedzīvotājiem, kas atbalsta Ukrainu. Savukārt 24. februārī raidījumiem “Doma laukums” un “Izklāstā” būs speciālizlaidumi, veltīti Ukrainas tematikai.

Īpašu saturu pārraidīs arī mazākumtautību multimediju platforma RUS.LSM – 24. februārī plkst. 19.00 portālā rus.LSM.lv un RUS.LSM “Youtube” kanālā būs skatāms speciālizlaidums “Liels karš. 2 gadi”, kur divu stundu garā ēterā žurnālisti Aleksejs Dunda un Aļona Borisova runās ar kara ekspertiem, Ukrainas politiķiem un iedzīvotājiem, stāstīs un analizēs, bet portālā rus.LSM.lv būs pieejamas dokumentālās filmas par Ukrainu, ko RUS.LSM žurnālisti izveidojuši pēdējo divu gadu laikā.

Visi aizvadīto gadu nozīmīgākie pavērsieni, analīze, sabiedrisko mediju žurnālistu reportāžas un notikumu hronikas vienkopus pieejamas sabiedrisko mediju portāla LSM sadaļā “Krievijas iebrukums Ukrainā”.

Latvijas mediji pulcējas kopīgā Ukrainas himnas atskaņošanas akcijā

Lai parādītu Latvijas mediju vides nedalāmu vienotību Ukrainas atbalstam karā pret iebrucēju, Latvijas radio stacijas, televīzijas kanāli un elektroniskie mediji jau otro gadu pēc kārtas 24. februārī plkst. 12.00 vienosies kopīgā akcijā, vienlaicīgi visu mediju visos kanālos atskaņojot Ukrainas himnu. Dalību akcijā apstiprinājuši vairāk nekā 50 mediji visā Latvijā.

Jau pērn ar vienlaicīgu Ukrainas himnas atskaņošanu visā Latvijas mediju telpā Latvijas elektroniskie mediji parādīja atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas iebrukumu. Arī šogad, apritot diviem gadiem, kopš Krievija izvērš plašu karadarbību Ukrainā, mediji visā Latvijā atgādinās Latvijas un pasaules sabiedrībai, ka pie kara šausmām nedrīkst pierast. Kopīgās akcijas mērķis ir paust skaidru Latvijas mediju un sabiedrības atbalstu Ukrainai.

Domās un darbos kopā ar Ukrainu!

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI