DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Saeima atbalsta risinājumu sadales tarifu strauja pieauguma ierobežošanai

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) informē – š.g. 23.novembrī Saeima pieņēma grozījumus trijos dažādos ar enerģētikas nozari saistītos likumos*. Saskaņā ar grozījumiem Saeima apstiprinājusi vidēja un ilgtermiņa risinājumu elektroenerģijas sadales tarifu strauja pieauguma ierobežošanai turpmākajiem gadiem. Tas nodrošinās ilgtspējīgāku pieeju un izmaiņu prognozējamību iedzīvotājiem nākotnē. Izmaiņas likumos stājas spēkā ar 2024.gada 1.janvāri.

KEM ministrs Kaspars Melnis: “Elektroapgādes sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas 2023.gada vasarā atspoguļoja virkni regulējuma nepilnību. Šovasar pieņemtās AS "Augstsprieguma tīkls" un AS “Sadales tīkls” tarifu izmaiņas iedzīvotājiem bija pārāk straujas, radot būtisku ietekmi uz mājsaimniecību budžetu. Lai tūlītēji ierobežotu elektroapgādes tarifu izmaksu pieaugumu, š.g. septembrī operatīvi izstrādājām īstermiņa risinājumu – līdz š.g. beigām visiem mājsaimniecību lietotājiem samazinot tarifa fiksēto daļu par 60%. Vienlaikus aktīvi ar koalīcijas pārstāvjiem strādājām pie vidēja un ilgtermiņa piedāvājuma, lai tarifu kāpums neatkarīgi no operatora darbības izmaksu objektīvā pieauguma turpmāk iedzīvotājiem būtu lēzens un prognozējams. Solīto kopīgiem spēkiem esam paveikuši un paldies parlamentam, kas šodien šo risinājumu atbalstījusi 2.galīgajā lasījumā.”

Tarifs sastāv no fiksētās un mainīgās daļas. Maksa par elektroenerģijas piegādi – tarifa mainīgā daļa, kas atkarīga no patēriņa, bet maksa par jaudas uzturēšanu – tarifa fiksētā daļa.

Saeimā atbalstītais risinājums1 paredz to, ka nosakot tarifus, maksimālais tarifa pieaugums aizsargājamām lietotāju grupām būs jāierobežo. Attiecīgi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) būs pienākums izstrādāt metodiku maksimālā tarifu vērtības pieauguma noteikšanai tarifiem, kas būs spēkā no 2026.gada 1.janvāra.

Līdz SPRK metodikas izstrādei, no 2024.gada 1. janvāra līdz 2025.gada 31.decembrim tarifa jaudas maksājuma pieaugums mājsaimniecību lietotājiem tiks nodrošināts pakāpeniski. Pakāpeniska tarifa jaudas maksājuma pieauguma izlīdzināšana tiks piemērota mājsaimniecībām, kurām ir 1 fāzes un 3fāžu pieslēgums ar 16A, 20A, 25A lielu pieslēguma jaudu. Attiecīgi tie ir aptuveni 95% no mājsaimniecību lietotājiem.

 

 

 

Pieslēguma veids

 

 

Maksa par jaudas uzturēšanu mēnesī no 2023. gada 1.jūlija

(bez valsts atbalsta 60% fiksētajai daļai), bez PVN

 

 

 

Maksimālā maksa par jaudas uzturēšanu mēnesī

no 2024. gada 1.janvāra līdz 2024.gada 31.decembrim, bez PVN

 

 

1 fāze

16 A

6,08 EUR

ne vairāk kā 3,24 EUR

20 A

7,60 EUR

ne vairāk kā 3,74 EUR

25 A

9,50 EUR

ne vairāk kā 4,24 EUR

3 fāzes

16 A

14,72 EUR

ne vairāk kā 7,20 EUR

20 A

18,40 EUR

ne vairāk kā 8,50 EUR

25 A

23,00 EUR

ne vairāk kā 11,00 EUR

Valsts budžeta finansējums tarifa pakāpeniskai izlīdzināšanas vajadzībām rezervēts līdz 50 milj. eiro, kas ir ietverts 2024. gada valsts budžeta prioritāro pasākumu sarakstā.

KEM aicina mājsaimniecības rūpīgi izvērtēt savā mājoklī uzstādītās pieslēguma jaudas. Rūpīga, pārdomāta izvēle, izvērtējot patēriņa paradumus un ikdienas lietošanā izmantotās elektroenerģijas ierīces, var ļaut samazināt daļu no jaudas uzturēšanas maksas (fiksētā tarifa daļa). No š.g. maija līdz š.g. oktobra sākumam vairāk nekā 28 tūkst. lietotāju ir samazinājuši elektroenerģijas pieslēguma jaudu, tā samazinot arī savu ikmēneša elektroenerģijas rēķinu. Plašāk video “Kā noskaidrot mājoklim nepieciešamo elektrības jaudu?”

Vienlaikus līdz ar grozījumiem atbalstīts arī ilgtermiņa risinājums, lai nodrošinātu ilgtspējīgāku pieeju un izmaiņu prognozējamību visiem iedzīvotājiem arī nākotnē, tai skaitā pārvades un sadales sistēmas operatoriem 10 gadu attīstības plānos būs jāparedz infrastruktūras ietekme uz sistēmas pakalpojumu tarifiem, kā arī tarifu vidējas vērtības izmaiņu prognoze nākamajam regulatīvajam periodam. Vienlaikus SPRK būs jāsniedz ikgadējs ziņojums Saeimai par sistēmas operatoru tarifiem un izmaksu novirzēm.

AS “Sadales tīkls” tarifs veido daļu no kopējā rēķina par elektroenerģiju, sadales tarifā  iekļauta maksa arī par pārvades pakalpojumu jeb AS "Augstsprieguma tīkls" tarifu.

1 Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, grozījumi Enerģētikas likumā, grozījumi “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI