DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Tautsaimniecības komisija: sadales tarifu pieaugumam jābūt pakāpeniskam un prognozējamam

Lai turpmāk izlīdzinātu sadales tarifu kāpumu, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 24.oktobrī, pirmajā lasījumā atbalstīja deputātu iesniegtos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā. Ar tiem iecerēts veicināt pakalpojumu izmaksu caurspīdību un paredzamību enerģētikas sektorā.

Šobrīd spēkā esošie normatīvie akti nenosaka griestus tarifu pieaugumam, pauda deputāti. Ar grozījumiem paredzēts no nākamā gada janvāra līdz 2025.gada 31.decembrim mājsaimniecībām ar vienfāzes un trīsfāžu pieslēgumiem un strāvas lielumu 16, 20 un 25 ampēriem noteikt elektroenerģijas sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griestus. Piemēram, vienas fāzes un 16 ampēru pieslēgumam jaudas maksas maksimālais pieauguma līmenis 12 mēnešu periodā nevarēs pārsniegt divus eiro. Vairāk nekā 95 procentiem mājsaimniecību ir kāds no iepriekš minētajiem pieslēguma veidiem, norāda likumprojekta autori.

Lai mazinātu sadales tarifu negatīvo ietekmi uz mājsaimniecībām, no septembra līdz šā gada beigām jau ieviests 60 procentu samazinājums maksai par elektrības jaudas uzturēšanu. Deputāti sprieda, ka, atbalstot grozījumus, tiktu radīts mehānisms pakāpeniskam, izlīdzinātam tarifu pieaugumam.

Elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas šā gada vasarā izgaismoja virkni regulējuma nepilnību. Straujās tarifu izmaiņas radīja uzticības mazināšanos gan pakalpojuma sniedzējam, gan valsts pārvaldei kā sabiedrības interešu aizstāvei, norāda likumprojektu autori.

Tāpat deputāti rosina noteikt pienākumu sistēmas operatoriem savā 10 gadu sistēmas attīstības plānā ietvert plašāku informāciju par attiecīgo nozari, lietotāju nākotnes vajadzībām un sistēmas pakalpojumu tarifu prognozes.

Savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai tarifu aprēķināšanas metodikā būtu jānosaka maksimālais tarifu vērtību novirzes līmenis. Iecerētie grozījumi palielinās informācijas pieejamību patērētājiem un attieksies gan uz elektroenerģijas, gan dabasgāzes sistēmas pakalpojumiem.

Komisija pirmajā lasījumā atbalstīja arī saistītos grozījumus Enerģētikas likumā, kā arī izmaiņas likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem".

Komisija lūgs Saeimu iekļaut likumprojektus ceturtdienas, 26.oktobra, Saeimas sēdes darba kārtībā un noteikt tiem steidzamību, informēja komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI