DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Kariņš simboliskā ceremonijā nodod premjera amata pilnvaras Siliņai

FOTO: Valsts kanceleja

Piektdien, 15. septembrī, līdzšinējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš svinīgā pasākumā Ministru kabinetā piestiprināja Ministru prezidenta karoga kātā īpašu sudraba naglu, uz kuras atveidots K. Kariņa paraksts, divu pēc kārtas vadīto valdību laiks un Latvijas karogs.

Tradīcija – atstāt Ministru prezidenta karoga kātā īpašu sudraba naglu, kas simbolizē premjera vadītās valdības laiku, – pastāv jau 28 gadus. Tradīciju ieviesa 1995. gadā tā laika Ministru prezidents Māris Gailis, un tā aizgūta no Latvijas armijas – vienībai saņemot karogu, tajā iedzen piemiņas naglu. Atgādinājumu par sevis vadīto valdību laiku Ministru prezidenta karogā atstāja arī līdzšinējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Premjerministrs K.Kariņš savā piemiņas sudraba naglā izvēlējies iekļaut Latvijas karogu – mūsu valsts simbolu, kas viņam vienmēr bijis tuvs un mīļš. “Latvija ir izdevusies valsts! Man ir bijis gods veltīt savu darbu Latvijai un tās cilvēkiem.”

Saskaņā ar tradīciju amata pilnvaru nodošanas svinīgajā pasākumā Ministru prezidents piestiprina sudraba naglu Ministru prezidenta karoga kātā. Ministru prezidenta karoga pamats ir balts ar taisno krustu valsts karoga krāsu samēros, Ministru prezidenta karogā augšējā kreisajā laukumā attēlots lielais valsts ģerbonis. Sudraba nagla ir dekoratīva nagla ar platu galvu, uz kuras atveidots Ministru prezidenta paraksts un premjerministra vadītās valdības – vienas vai vairāku pēc kārtas – laiks.

Ministru prezidenta karoga kātā ir vairākas šādas piemiņas naglas. Piemēram, iepriekšējais valdības vadītājs pirms K.Kariņa – Māris Kučinskis karogā atstāja naglu ar Latvijas simtgades simboliku, savukārt pirms tam – Laimdota Straujuma – dzirnakmeni, kas bija Latvijas prezidentūras ES Padomē simbols, Valdis Dombrovskis – eiro monētu, kas simbolizēja Latvijas iestāšanos Eirozonā. Ar citu Latvijas premjerministru sudraba naglām var iepazīties foto galerijā: Latvijas Ministru prezidentu amata pilnvaru nodošanas ceremonijas sudraba naglas | Flickr.

GALERIJA

Foto: Valsts kanceleja

8
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI