DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Muzeju naktī Saeima piedāvā parlamenta simtgadei veltītu ekspozīciju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Muzeju naktī - 14.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem, aicinot ikvienu iepazīties ar parlamenta simtgadei veltīto ekspozīciju “Saeima – 100”. Saeimas nams apmeklētājiem sestdien būs atvērts no pulksten 19.00 līdz 24.00. 

Kā daļu no Saeimas simtgadei veltītajiem pasākumiem Muzeju nakts apmeklētājiem būs iespēja aplūkot īpašu ekspozīciju par Saeimas nama krēsliem. Gan greznas mēbeles, kas rotā parlamenta reprezentācijas telpas, gan gluži funkcionāli biroja krēsli – tie visi ir nozīmīgu notikumu liecinieki, kas cauri laikiem bijuši klāt gan mūsu valstij izšķirīgos brīžos, gan parlamenta darba ikdienā. Parlamenta viesiem būs iespēja aplūkot īpašu vēstures liecību – starpkaru perioda oriģinālo Saeimas Prezidija krēslu. 

Saeimas viesiem Muzeju naktī būs iespēja arī aplūkot ilggadējā parlamenta priekšsēdētāja Paula Kalniņa 150 gadu jubilejai veltīto izstādi “Bez demokrātijas nebūs Latvijas” un iepazīt viņa dzīvesstāstu. P.Kalniņš savulaik bija kvēls demokrātijas idejas uzturētājs un aizstāvis, darbojies Tautas padomē, bijis Satversmes sapulces loceklis, piedalījies Satversmes projekta izstrādē, kā arī ticis ievēlēts visos Saeimas sasaukumos starpkaru posmā un bijis pirmo četru Saeimas sasaukumu priekšsēdētājs. No 1944.gada rudens līdz savai nāves dienai 1945.gadā P.Kalniņš bija arī Valsts prezidenta pienākumu izpildītājs. 

P.Kalniņam veltīto izstādi Saeima veidojusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju. Tajā izmantoti materiāli no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja/mākslas muzeja “Rīgas Birža”, Latvijas Nacionālā arhīva, Saeimas bibliotēkas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas. 

Ikvienam Saeimas nama apmeklētājam Muzeju naktī būs iespēja apskatīt arī parlamenta telpas – Dzelteno zāli, Sarkano zāli, Balsošanas zāli, kā arī grezno Sēžu zāli, kur ik nedēļu uz sēdi pulcējas Saeimas deputāti. 

Pasākums ir starptautiska akcija “Eiropas Muzeju nakts”, kas vienlaikus notiek visā Eiropā. 

Informācija Muzeju nakts apmeklētājiem:


Apmeklējot Saeimas namu, ikviens parlamenta viesis aicināts būt atbildīgs un ievērot noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības un piesardzības pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai. Sejas masku lietošana Saeimā ir rekomendējoša, savukārt nav atļauts Saeimu apmeklēt gadījumā, ja ir noteikta izolācija vai ir elpceļu infekcijas pazīmes, piemēram, paaugstināta temperatūra, klepus. 

Ierodoties parlamentā, apmeklētājiem būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai elektroniskā identifikācijas karte), kā arī jāiziet drošības pārbaude. Ģimenēm ar maziem bērniem ieeja parlamentā tiks nodrošināta bez rindas. Apmeklētājiem ar kustību un citiem funkcionāliem traucējumiem, tostarp personām ratiņkrēslos, ieeja tiks organizēta no Jēkaba ielas puses. 

Drošības apsvērumu dēļ Saeimas ēkā nav atļauts ienest bīstamus priekšmetus, kā arī ir aizliegts ierasties alkohola vai apreibinošu vielu ietekmē. Tāpat aicinām ņemt vērā, ka parlamentā nedrīkst ienākt ar liela izmēra somām, kas pārsniedz mugursomas izmērus (~ 50 x 40 x 20 cm), un mājdzīvniekiem. 

Ar Saeimas nama apmeklēšanas kārtību un uzturēšanos tajā sīkāk var iepazīties parlamenta mājaslapā www.saeima.lv/files/Uzturesanas_Noteikumi.pdf

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI