DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Budžeta komisija konceptuāli atbalsta ieceri saglabāt līdzšinējo sociālās apdrošināšanas kārtību pašnodarbinātajiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 29.septembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kas paredz pašnodarbinātām personām arī nākamgad saglabāt līdzšinējo sociālās apdrošināšanas kārtību. 

Iemaksu likmi pensiju apdrošināšanai, ko veic visi pašnodarbinātie, paredzēts saglabāt 10 procentu apmērā no ienākuma arī nākamgad. Pašnodarbinātajiem, kuri gūst ienākumu no lauksaimnieciskās ražošanas, 10 procenti pensiju apdrošināšanai no lauksaimnieciskās ražošanas ienākuma būs jāveic vienu reizi gadā, paredz grozījumi.   

Pašnodarbinātajiem, kuru ienākumi būs nelieli, minimālās obligātās iemaksas nebūs jāveic, ja Valsts ieņēmumu dienestam (VID) būs iesniegta ceturkšņa ienākumu vai gada ienākumu prognoze. Tiem, kuri prognozi VID nebūs iesnieguši, būs jāveic minimālās obligātās iemaksas no faktisko ienākumu un minimālā obligāto iemaksu objekta starpības. 

Savukārt tiem, kuru ienākums mēnesī sasniegs vai pārsniegs minimālo algu, tāpat kā līdz šim būs jāveic obligātās iemaksas patlaban noteikto 31,07 procentu apmērā no brīvi izraudzīta iemaksu objekta, kas nav mazāks par minimālo algu mēnesī. Tāpat būs arī jāmaksā 10 procenti pensiju apdrošināšanai no izvēlētā iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības. 

Minimālās obligātās iemaksas pašnodarbinātajiem reizi ceturksnī aprēķinās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra un par to informēs Valsts ieņēmumu dienestu. Informāciju par aprēķinātajām minimālajām iemaksām pašnodarbinātie no VID saņems elektroniskās deklarēšanas sistēmā un obligātās iemaksas varēs veikt avansā. Savukārt minimālo obligāto iemaksu aprēķinu par iepriekšējo kalendāro gadu pašnodarbinātie saņems līdz 20.martam, un iemaksas būs jāveic līdz 23.jūnijam.   

Patlaban noteiktā pašnodarbināto sociālās apdrošināšanas kārtība ir spēkā līdz šī gada beigām, un likuma grozījumi rosināti, lai to saglabātu arī nākamgad, teikts likumprojekta anotācijā. 

Likuma grozījumi trijos lasījumos vēl jāskata Saeimas sēdē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI