DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Štāba bataljons atzīmēs 100. gadadienu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 10. decembrī, Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljons ar svinīgu pasākumu atzīmēs 100. gadskārtu, kura laikā notiks grāmatas “Štāba bataljonam 100” prezentācija.

Štāba bataljona 100. gadadienas svinīgo pasākumu apmeklēs un bataljona karavīrus sveiks Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Par godu Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona 100. gadadienai, pirmo reizi tā pastāvēšanas  vēsturē ir izveidota grāmata, kurā stāstīts par bataljona vēsturi sākot no 1919. gada līdz mūsdienām.

Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljons ir vienīgā vienība, kas  1992. gadā tika atjaunota ar tās vēsturisko nosaukumu. Vienība tika izveidota 1919. gadā kā Komandantūras rota. Gadu gaitā struktūra un uzdevumi ir daudzkārt mainījušies, bet viens no miera laika pamatuzdevumiem – goda sardzes nodrošināšana pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils ir saglabājies.

Štāba bataljons ir daudzfunkcionāla vienība ar plaša spektra uzdevumiem, kas ietver Nacionālo bruņoto spēku sakaru un informācijas sistēmu darbības uzturēšanu, bruņoto spēku un Valsts protokola ceremoniju nodrošināšanu – augstu ārvalstu viesu sagaidīšanu un vēstnieku akreditācijas.

Štāba bataljona komandieris ir komandkapteinis Seldzis Grasmanis.

Jau ziņots, Štāba bataljona simtgades svētki norisinājās visa gada garumā un tika veltīti vēsturei, sabiedrībai un bataljona karavīriem.  Gada sākumā Štāba bataljons uzsāka projektu “Štāba bataljona simtgades labie darbi”, kura laikā tā karavīri apmeklēja vairākas skolas visā Latvijā, lai stāstītu par Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Štāba bataljona vēsturi, mūsdienu uzdevumiem un karavīru ikdienu. Štāba bataljona simtgades svētku kulminācija notika 7. septembrī, Brīvības pieminekļa laukumā, kur  svinīgās Godasardzes maiņas ceremonijas laikā  nomainīja esošos ceremoniju ieročus ar  Kanādas dāvinātajām šautenēm “Lee Enfield”. Savukārt 6. septembrī Rīgas Brāļu kapos svinīgā ceremonijā notika simtgades ozola stādīšana. Tāpat visa gada garumā Nacionālo bruņoto spēku orķestris sniedzis vairākus koncertus dažādos Latvijas reģionos. Savukārt Latvijas Pasts izdevis jaunu pastmarku un aploksni par godu Štāba bataljona simtgadei.

Šā gada janvārī Liepājā tika atklāti Latvijas Neatkarības kara un Latvijas armijas 100. gadadienas pasākumi, kas norisināsies šogad un 2020. gadā. Pasākumi notiks hronoloģiski atbilstoši vēstures notikumiem visā Latvijā, atspoguļojot to vēsturisko virzību Latvijas teritorijā un izšķirošās cīņas. Latvijas Neatkarības kara un Latvijas armijas 100. gadadienas pasākumu ietvaros, norisināsies arī Štāba bataljona 100. gadadienas pasākumi.

Plašāka informācija par Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonu pieejama šeit: https://www.mil.lv/lv/vienibas/staba-bataljons

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI