DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Ilgtermiņa vīza – darba devēju iespēja ātrāk piesaistīt darbaspēku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2019. gada 1. jūlija stājas spēkā grozījumi Imigrācijas likumā, kas paredz iespēju darba devējiem nodarbināt trešo valstu pilsoņus uz ilgtermiņa vīzas pamata. Lai uzaicinātu darbā trešās valsts pilsoni, darba devējam jāreģistrē brīva darba vieta Nodarbinātības valsts aģentūrā un jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes klientu apkalpošanas centrā jānoformē ielūgums.

Ielūguma apstiprināšanai nepieciešamos dokumentus var arī iesniegt, apstiprinātus ar drošu elektronisko parakstu. Pēc ielūguma apstiprināšanas trešās valsts pilsonis Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā iesniedz ilgtermiņa vīzas pieteikumu. Vīza tiks izsniegta uz paredzamo nodarbināšanas laiku, bet ne ilgāk kā uz vienu gadu.

Vīzas noformēšanas process ir vienkāršāks, lētāks un ātrāks, nekā uzturēšanās atļaujas noformēšana, tādējādi ļaujot darba devējiem elastīgāk piesaistīt nepieciešamo darbaspēku.

“Jāuzsver, ka jaunais risinājums nerada trešo valstu pilsoņiem priekšrocības Latvijas darba tirgū, jo Latvijas pilsoņu nodarbināšana darba devējam joprojām ir saistīta ar zemākām izmaksām un vienkāršāku darbā pieņemšanas procedūru,” skaidro iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. Tāpat ministrs norāda, ka ilgtermiņa vīzas izsniegšana neparedz trešās valsts pilsoņu ģimenes locekļu ieceļošanu, kā arī nedod iespēju trešās valsts pilsoņiem pieprasīt pastāvīgās uzturēšanās atļaujas.

2019. gada pirmajos piecos mēnešos tika piešķirtas 5386 tiesības uz nodarbinātību, tajā skaitā TOP 3 profesijas, kurās tiek nodarbināti ārzemnieki, bija - kravas automobiļa vadītājs; pavārs un būvnieks. Savukārt TOP 3 nozares, kurās tiek nodarbināti ārzemnieki, bija attiecīgi - sauszemes transports un cauruļvadu transports; ēku būvniecība un ar datorprogrammēšanu konsultēšanu saistītās darbības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI