DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. decembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna starptautiskajā zinātniskajā konferencē “Latviešu Pagaidu Nacionālā padome – 100”

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Cienījamie konferences dalībnieki!

Stipras valsts pamats ir stipri cilvēki. Šodien šeit, Valkā, mēs godinām Latviešu Pagaidu Nacionālo padomi – drosmīgus un stiprus mūsu zemes cilvēkus, kuri nebaidījās un rīkojās, lai mums visiem būtu iespējama labāka nākotne.

Toreiz, pirms simt gadiem, Valka bija Latvijas nacionālās idejas un valstisko centienu galvaspilsēta. Iedomāsimies! Pirmā pasaules kara draudu ēnā, Valkā pulcējās latviešu sabiedrisko organizāciju, politisko partiju un zemju padomju pārstāvji, lai kopīgi uzņemtos atbildību par Latviju.

Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes deklarācijās izskanēja latviešu prasība pēc savas, apvienotas Latvijas, kuras nākotni lemtu pati tauta, nevis svešas lielvaras. Ar Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes lēmumiem latvieši paši uzņēmās veidot savu likteni, negaidot citu labvēlību vai žēlastību.

Deklarāciju autori ticēja Latvijai un sapņoja par savas tautas brīvību un labklājību. Viņi izlēmīgi un mērķtiecīgi strādāja, lai šie sapņi kļūtu par realitāti. Tieši šeit, Valkā, mēs labāk nekā jebkur citur varam apzināties, ka pašiem savu valsti mums neviens neuzdāvināja. Mēs paši to izveidojām.

Mēs paši sev pieprasījām neatkarīgu, apvienotu un demokrātisku Latviju.  Mēs paši veicām ceļu no Latgales latviešu kongresa Rēzeknē un Latviešu Pagaidu nacionālās padomes dibināšanas Valkā līdz Latvijas valsts pasludināšanai 18. novembrī un uzvarai Brīvības cīņās.

Latviešu Pagaidu Nacionālā padome Latvijas valstiskuma veidošanas stāstā nepelnīti paliek ēnā. Pārāk maz šodien mēs zinām par tālaika notikumiem un tiem Latvijas patriotiem, kuri nebaidījās iestāties par Latviju ļoti bīstamos un smagos apstākļos.

Lielinieku uzvara Petrogradā un lielākās daļas Latvijas teritorijas nonākšana vācu okupācijas varā Latvijas nākotnei nesolīja neko labu. Tomēr cilvēki tajās dienās ticēja idejai par savu valsti, riskēja ar savām dzīvībām. Viņiem izdevās. Viņiem izdevās turpināt celt Latvijas valstiskuma ēku. To ēku, kurā mēs pašlaik dzīvojam.

Viņi to darīja ar drosmi un izlēmību. Šāda drosme un izlēmība mums ir nepieciešama ikvienam, gan šajās dienās, gan arī nākotnē. Izlēmība tieši Latvijas labā. Mēs nedrīkstam aizmirst padomes dalībniekus – nākamos Latvijas valstsvīrus. Viņu diplomātiskā izveicība un tālredzība lika pamatus mūsu starptautiskajai atzīšanai un sabiedroto palīdzībai Brīvības cīņās.

Šobrīd, skatoties no Latvijas simtgades skatupunkta, mēs to novērtējam ļoti augstu, jo mums ir bijuši vēstures brīži, kad bez sabiedrotajiem mēs nenosargātu savu valsti.

Tādēļ ir ļoti svarīgi iedvesmoties no tā laika cilvēku darbiem un teikt viņiem paldies par to, ka mums ir mūsu valsts. Par to, ka mēs dzīvojam demokrātiskā Latvijā un ka mēs paši esam atbildīgi par to, kāda būs Latvija.

Novēlu jums pārdomas rosinošas diskusijas konferences laikā! Iedvesmosimies, atcerēsimies! Godināsim tos patriotus, kuri pieņēma Latvijas valstij svarīgus lēmumus tieši šeit, Valkā, kur sākās ceļš uz mūsu valsti!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI