DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Eiropas Komisija apstiprina Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Komisija apstiprinājusi finanšu ieguldījumu Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas otrās kārtas projektā, kur tā īstenošanai kopumā paredzēti vairāk nekā 29 miljoni eiro, no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējot 85% no kopējām attiecināmajām izmaksām.

Projekta otrā posma īstenošanā, izmantojot ERAF līdzfinansējumu, paredzēta Dienvidu dīķa sanācijas pabeigšana, Ziemeļu dīķa sanācija, sanācijas darbu uzraudzība, inženiertehniskie pakalpojumi un projekta vadība.

Līdz 2023. gada nogalei plānots atjaunot 2,5 ha zemes, kas aptver abu piesārņojuma avotu (dīķu) platību. Projekta ieviešanas rezultātā kopējā ietekmētā zemes platība, ko varēs iesaistīt saimnieciskajā apritē atbilstoši teritorijas plānojumā noteiktajam, ir aptuveni 7 - 9 ha. Šo platību varēs, piemēram, izmantot kā meža zemi.

Projekta iesniedzējs ir Valsts vides dienests - tiešās pārvaldes iestāde, kuras uzdevums ir organizēt vēsturiski piesārņoto vietu sanāciju, savukārt atbildīgās iestādes funkcijas pilda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Vēsturiski piesārņoto vietu sanācijai plānotais kopējais attiecināmais finansējums ir līdz 29 257 746 eiro, tai skaitā ERAF finansējums – 24 869 084 eiro un valsts budžeta finansējums līdz 4 388 662 eiro. Papildus nepieciešamie izdevumi, kas netiek ietverti projektā, plānoti 442 250 eiro apmērā, un tos paredzēts segt no valsts budžeta.

ERAF atbalsts projekta otrā posma īstenošanai paredzēts plānošanas dokumenta - Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 5.6.3. specifiskā atbalsta mērķa "Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija" ietvaros, lai panāktu augsnes, grunts, pazemes un virszemes ūdeņu kvalitātes uzlabošanu, atjaunot un uzlabot vides kvalitāti piesārņotajās vietās, kā arī novērstu iedzīvotāju veselības apdraudējumu.

Par projekta 1. posmu

Projektā ES fondu 2007.-2013.gada plānošanas perioda ietvaros līdz 2015. gada 31. decembrim  īstenotas šādas aktivitātes: Dienvidu dīķa daļēja sanācija, sanācijas darbu uzraudzība un inženiertehniskie pakalpojumi, Dienvidu dīķa pagaidu pārklājums.

Eiropas Komisija 2016. gada 7. jūnijā pieņēma lēmumu par neparedzamu apstākļu rašanos projekta īstenošanas laikā, kas ievērojami kavēja apstiprinātā projekta ieviešanu, kā arī apstiprināja projekta īstenošanas dalīšanu posmos atbilstoši ES fondu plānošanas periodiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI