DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. martā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Jaunsargi piedalīsies atlases nometnē studijām Aizsardzības akadēmijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 19. līdz 24. martam Instruktoru skolā Cēsīs notiks bruņoto spēku rīkota nometne jaunsargiem, kurā Rekrutēšanas un atlases centra un regulāro spēku vienību pārstāvji atlasīs kandidātus studijām Nacionālās aizsardzības akadēmijā.

Šāda nometne, kurā piedalīsies vairāk nekā 40 jaunsargu, tiek rīkota jau ceturto reizi, un tās mērķis ir atlasīt motivētus, zinošus un mērķtiecīgus kandidātus. Par nometnes dalībniekiem kļūst jaunsargi, kuri mācās 12. klasē un kuri ir izrādījuši interesi kļūt par Latvijas armijas virsniekiem.

Skolas pavasara brīvlaikā jaunsargi kārtos dažādus atlases pārbaudījumus, lai noskaidrotu, vai viņiem ir atbilstoša fiziskā sagatavotība, psiholoģiskā noturība, labas angļu valodas zināšanas un līdera īpašības, kas nepieciešamas studijām aizsardzības akadēmijā, kura 2017./2018. studiju gadā plāno uzņemt 120 kadetus.

Kandidātu dokumentu pieņemšana studijām aizsardzības akadēmijā jau ir sākusies un notiks līdz pat 31. jūlijam. Ar studiju iespējām akadēmijā varēs iepazīties arī Atvērto durvju dienā, kas notiks 5. maijā, sākot ar plkst.11.00.

Nacionālā aizsardzības akadēmija ir vienīgā augstākās izglītības iestāde Latvijā, kas īsteno akreditēto studiju virzienu "Militārā aizsardzība". Vidusskolu absolventiem tā piedāvā apgūt trīs akreditētas profesionālā bakalaura studiju programmas. "Sauszemes spēku militārās vadības" studiju programmu realizē sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Transporta un mašīnzinību fakultātes Autotransporta institūtu, lai sagatavotu nākamos virsniekus dienestam Sauszemes spēkos, bet "Jūras spēku militārās vadības" studiju programmu ― sadarbībā ar Latvijas Jūras akadēmiju, lai sagatavotu nākamos virsniekus dienestam Jūras spēku flotilē. Savukārt "Gaisa spēku militārās vadības" studiju programmu realizē sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti, lai sagatavotu nākamos virsniekus dienestam Gaisa spēku aviācijas bāzē.

Jaunsardze ir jauniešu interešu izglītības forma, kuras mērķis ir jaunatnes izglītošana valsts aizsardzības jomā, patriotisma, pilsoniskās apziņas, biedriskuma, drošsirdības, fizisko spēju un disciplīnas sekmēšanā. Vienlaikus Jaunsardzes uzdevums ir ieinteresēt jauniešus par militāro dienestu, tādējādi paplašinot motivēta profesionālā dienesta personālsastāva atlases iespējas. Par jaunsargu var kļūt ikviens Latvijas iedzīvotājs vecumā no 10 līdz 21 gadam. Jaunatnes izglītošanu valsts aizsardzības jomā organizē un nodrošina Jaunsardzes un informācijas centrs.

Pašreiz Jaunsardzē iestājušies 8166 bērnu un jauniešu. Ik gadu apmācības 4. līmeni pabeidz vairāk nekā 300 jaunsargu, no kuriem vismaz puse kārto arī noslēguma testus. 2016. gadā apmācību pabeidza 285 jaunsargi un 140 no viņiem kārtoja testus, kas dod priekšrocības iestāties profesionālajā militārajā dienestā. Ar bruņotajiem spēkiem savu nākotni pērn saistīja 120 bijušo jaunsargu  – 88 no viņiem iestājās Zemessardzē, 13 sāka militāro karjeru regulāro spēku vienībās, bet vēl 19 – studijas aizsardzības akadēmijā. Daudzi jaunsargi izvēlās karjeru arī Iekšlietu ministrijas pakļautības iestādēs.

Vineta Žilinska,
Jaunsardzes un informācijas centra
Plānošanas un organizācijas departamenta
Plānošanas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI