DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

4.maija – Brīvības svētku - bruņoto spēku diena atkal noritēs Latgalē, un to uzņems Krāslava

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai iepazīstinātu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18.novembrī Rīgā, pirms vairākiem gadiem aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju – valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, kādā no Latvijas novadiem organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu.

Pirmā šāda diena notika 2012.gadā Rēzeknē, bet gadu vēlāk – Kuldīgā. 2014.gadā bruņotie spēki Brīvības svētkus svinēja Valmierā. Savukārt 2015.gadā svētkus svinēja Jelgavā – pilsētā, kura atzīmēja dibināšanas 750 gadadienu.

Šogad 4.maijā - Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 26.gadadienā – Nacionālo bruņoto spēku diena noritēs Krāslavā. Nāc pulkā, svinēsim kopā!

Savukārt nākamgad tā noritēs kādā no Kurzemes pilsētām. To pilsētu, kurā bruņoto spēku diena notiks 2017.gadā, kurzemnieki varēs uzzināt militārās parādes laikā, kuru tiešraidē translēs Latvijas reģionu televīzija "Re:TV". Tiešraidi varēs vērot arī televīzijas interneta vietnē www.retv.lv, kā arī "LMT Straume".

Bruņoto spēku dienas pasākumi kopš 2013.gada norit ar devīzi "4.maijs - Brīvības svētki", kas ir nesen sākts SIA "TV3 Latvija" sabiedrības informēšanas projekts, kuram ir pievienojusies arī Aizsardzības ministrija.

4.maija – Brīvības svētku - Nacionālo bruņoto spēku dienas pasākumi Krāslavā sāksies plkst.9:30 ar dievkalpojumu Sv. Ludviga Romas katoļu baznīcā.

Savukārt plkst.11 pilsētas centrā – Rīgas ielā - sāksies Latvijas un ASV bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta un Jaunsardzes vienību un tehnikas parāde. Tās ģenerālmēģinājums sāksies jau 3.maijā plkst.21 vakarā.

Parādi, kurā piedalīsies vairāk nekā 600 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, komandēs 2.Zemessardzes novada komandieris pulkvežleitnants Ervīns Kopeika, bet to pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Parādes priekšgalā tiks nests Latvijas armijas karogs, kuru nesīs Zemessardzes 35.nodrošinājuma bataljona karoga vads. Tālāk ierindā soļos 2.Zemessardzes novada  štāba, 25., 32., 55. un 56.kājnieku, 34.artilērijas, 31.aizsardzībai no masu iznīcināšanas ieročiem un 35.nodrošinājuma bataljona, Štāba bataljona, Mācību vadības pavēlniecības un Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Sauszemes spēku kājnieku brigādes, Ādažos izvietoto ASV spēku – 2.kavalērijas pulka -, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta un Civilās aizsardzības koledžas un Jaunsardzes vienības.

Parādē piedalīsies arī vairāk nekā 50 Latvijas un ASV bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehnikas vienību. Lidojumam labvēlīgos laika apstākļos tehnikas parādi ievadīs Latvijas un ASV bruņoto spēku un Valsts robežsardzes helikopteru pārlidojums virs parādes norises vietas.

Par parādes muzikālo noformējumu rūpēsies bruņoto spēku orķestris.

Savukārt no plkst.12 līdz plkst.15 krāslaviešiem un pilsētas viesiem Grāfu Plāteru ielā un pilsētas stadionā būs iespējams vērot tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādi, kā arī dažādus paraugdemonstrējumus.

Lidojumam labvēlīgos laika apstākļos paraugdemonstrējumus atklās alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm dežūrējošo patruļlidmašīnu pārlidojums virs Daugavas. To veiks Igaunijā, aviācijas bāzē Emari, dežūrējošie Lielbritānijas Karaliskie gaisa spēki ar iznīcinātājiem "Eurofighter Typhoon".

Neilgi pēc plkst.12 paraugdemonstrējumus ievadīs Goda sardzes rotas un bruņoto spēku orķestra defilē programmas.

Savukārt plkst.13 būs redzams Zemessardzes paraugdemonstrējums "ugunspunkta iznīcināšana",  plkst.13:15 – Valsts robežsardzes kinologu, plkst.13:35 - Valsts policijas, bet plkst.14:05 – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta paraugdemonstrējums.

Tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādē interesenti varēs apskatīt apvidus transportierus un bruņumašīnas, remonta un transporta tehniku, artilērijas un prettanku lielgabalus, laivas un citu flotiles un aviācijas bāzes aprīkojumu, robežsardzes un valsts un Militārās policijas aprīkojumu, kā arī iepazīt karavīru un zemessargu ieročus un cita veida militāro aprīkojumu.

Nacionālās aizsardzības akadēmijas un Rekrutēšanas un atlases centra pārstāvji iepazīstinās klātesošos ar dienesta iespējām bruņotajos spēkos un studiju iespējām akadēmijā, kā arī aicinās pretendentus uz Atvērto durvju dienu, kas notiks 6.maijā akadēmijas izvietojumā Rīgā. Savukārt Jaunsardzes un informācijas pastāstīs jauniešiem, kā kļūt par jaunsargiem.

Pasākumā piedalīsies arī Latvijā izvietotā NATO spēku integrācijas vienība.

Sagaidot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienu, no 1.  līdz 3.maijam ar sešiem koncertiem valsts dienvidaustrumu pilsētās un ciemos viesosies Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

Tik plašā koncerttūrē pa Latgali orķestris dosies otro reizi, 1.maijā plkst.14 sniedzot koncertu Aglonas kultūras namā, bet plkst.18 - Preiļu kultūras namā. Savukārt 2.maijā plkst.13 orķestris koncertēs Daugavpils novada Demenes kultūras namā, bet plkst.17 - Silenes kultūras namā. 3. maijā plkst.13 orķestris uzstāsies Krāslavas novada Indras pagasta Tēvijas parkā, bet plkst.17 – Krāslavā, 18. novembra laukumā.

Nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā koncerti tiks pārcelti uz attiecīgo pašvaldību kultūras/tautas namiem.

Koncerta programma šoreiz izraudzīta īpaša. To var sadalīt trijās daļās.  Pirmajā ietilpst populāri latviešu komponistu skaņdarbi un aranžējumi pūtēju orķestrim, otrajā - latviešu strēlnieku dziesmas, kuru vokālās partijas izpildīs orķestra mūziķi, un trešajā - latgaliešu tautas dziesmas, kuras orķestrim izdziedāt palīdzēs Valsts robežsardzes koris diriģentes Kristīnes Zeltiņas vadībā.

Pie orķestra diriģenta pults - pulkvežleitnants Dainis Vuškāns un kapteinis Andris Grizāns.

Bruņoto spēku dienu Krāslavā organizē Nacionālie bruņotie spēki un Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Krāslavas pašvaldību.

AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI