DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. septembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Amatpersonas runa
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa uzruna Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes sēdē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Ļoti cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze!
Ļoti cienījamā Ministru prezidentes kundze!
Augsti godātais Pasaules Brīvo latviešu apvienības priekšsēdi – Kukaiņa kungs!
Dāmas un kungi! 

Vispirms vēlos teikt pateicības vārdus Pasaules Brīvo latviešu apvienībai, kas nu jau gandrīz sešdesmit gadu garumā apvieno aktīvākos tautiešus visā pasaulē, lai nenogurstoši uzturētu Latvijas un latvietības ideju mūsu valsts okupācijas gados, kā arī mērķtiecīgi iesaistītos Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas procesos un starptautiskās sadarbības izveidošanā. Paldies Jums visiem par to, jo PBLA ieguldījums visās valsts attīstības jomās, it īpaši, valsts aizsardzībā, kas šobrīd ir viena no prioritātēm, ir ticis un vienmēr tiks augsti novērtēts.

Kā lielākais PBLA panākums ārpolitikas aktivitāšu veicināšanā noteikti jāmin ievērojamais ieguldījums Latvijas uzņemšanas NATO veicināšanā. Kukaiņa kungs personīgi ir aktīvi strādājis pie tā, lai pārliecinātu ASV administrāciju par Baltijas valstu uzņemšanu NATO. Šodien šis rezultāts attaisnojas vairāk kā jebkad varējām iedomāties.

Nedaudz no vēstures: 1998.gadā ASV tika parakstīta ASV un Baltijas valstu Līdzdalības Harta ar mērķi veicināt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iekļaušanu Eiro – Atlantiskajās institūcijās. Jau 1999.gadā Vašingtonā NATO samitā Baltijas valstis tika pieminētas kā NATO kandidātvalstis. Tomēr ar šo vien Amerikas baltiešu kopienas centieni nebeidzās, tika rīkoti brīfingi, sanāksmes, veidotas atbalsta grupas, tika dibināti cieši kontakti ar ASV Kongresu un tā personālu, organizētas Baltijas valstu vadītāju vizītes ASV un to plašs atspoguļojums medijos.

Paralēli PBLA aktīvi darbojās pie pozitīvu pārmaiņu veicināšanas Latvijā, kas sekmētu mūsu valsts uzņemšanu NATO. Būtisks priekšnosacījums sekmīgai Latvijas virzībai NATO bija arī PBLA sniegtais finansiālais atbalsts lielākajai daļai īstenoto projektu aptuveni pusmiljona ASV dolāru apmērā, ko veidoja ārzemju latviešu uzkrātie ziedojumi. Visas šīs aktivitātes vainagojās ar mērķa sasniegšanu 2004.gadā – Latvijas, kā arī Lietuvas un Igaunijas uzņemšanu NATO.

Vēlreiz savā un valsts aizsardzības jomas vārdā pateicos Jums par to enerģiju, darbu un līdzekļiem, ko esat veltījuši un joprojām veltāt Latvijas valsts neatkarībai un nākotnei!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI