DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. jūlijā, 2014
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts kancelejas mobilā aplikācija „Futbols” iekļūst „World Summit Award Mobile” finālā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valsts kancelejas mobilā aplikācija "Futbols valsts pārvaldē" iekļuvusi pasaules labāko mobilo lietotņu konkursa "World Summit Award Mobile (WSA Mobile)" finālā, startējot kategorijā "m-Iesaiste un iespēju paplašināšana" (m-Inclusion & Empowerment).

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane uzsver, ka liels gandarījums par pasaules mēroga konkursu un iespēju tajā ņemt dalību, lai iegūtu ekspertu augsto novērtējumu digitālā līdzdalības instrumenta izstrādes mērķim un funkcionalitātei. "Mobilā aplikācija "Futbols" iedzīvotājiem sniedz iespēju nekavējoties novērtēt valsts iestāžu darba kvalitāti, izmantojot ērtu, vienkāršu digitālu rīku. Valsts pārvaldes darba procesu un pakalpojumu uzlabošana ciešā sadarbībā ar iedzīvotājiem, uzņēmējiem un NVO ir viena no prioritātēm, jo vienīgi tā iespējams mazināt nesamērīgu administratīvo slogu un birokrātiju. Iedzīvotāju vērtējums par valsts iestādēs sniegto pakalpojumu kvalitāti un saņemto attieksmi ir kritiski svarīga atgriezeniskā saite, jo paver detalizētu un pamatīgu ieskatu reālajā ikdienas sadarbībā starp valsts pārvaldi un sabiedrību."

Viņa arī norāda, ka katrs ar mobilo aplikāciju "Futbols valsts pārvaldē" veiktais novērtējums par valsts iestāžu darbu tiek izskatīts un izvērtēts. Piemēram, šogad, apkopojot situāciju par valsts pārvaldes paveikto administratīvā sloga mazināšanā un darbības efektivizēšanā, tika ņemts vērā ne tikai iestāžu pašvērtējums un formālā statistika, bet arī iedzīvotāju novērtējums, novērojumi un priekšlikumi, kas saņemti www.mazinamslogu.gov.lv vietnē un ar mobilo aplikāciju "Futbols valsts pārvaldē". Gan iniciatīvu, gan pēctecību iedzīvotāju vērtējumam atzinīgi novērtējuši arī ārvalstu eksperti, tajā skaitā OECD misijas dalībnieki.

Latvijas IT klastera izpilddirektore Lilita Sparāne, Latvijas dalības WSA Mobile organizatore: "Liels prieks, ka arī Latvija šogad uzaicināta prestižajā starptautiskajā mobilo lietotņu konkursā, un ka šo iespēju izmantojuši ne tikai uzņēmi no privātā sektora, kas parasti ir aktīvāki un motivētāki dalībai dažādās sacensībās, bet arī valsts pārvalde. Salīdzinoši sīva konkurence izvērtās jau Latvijā, sacenšoties par nomināciju astoņās kategorijās. Taču starptautiskajā līmenī konkurence būs daudzkārt lielāka, jo tajā piedalās valstis no visas pasaules. Uzskatu, ka Valsts kancelejas mobilās lietotnes "Futbols" iekļūšana "World Summit Award Mobile" finālā ir iespēja eksportēt inovatīvo pieeju Latvijas valsts pārvaldē starptautiskā līmenī – tas nav tikai par unikālo digitālo risinājumu!"

Mobilo aplikāciju "Futbols valsts pārvaldē" Valsts kanceleja izstrādājusi sadarbībā ar aģentūru CUBE. Aplikācija ir pieejama Android un iOs mobilo ierīču lietotājiem.

Vēl pašlaik Latvijā iedzīvotāju līdzdalība ir ļoti zema un attīstās pakāpeniski, ja salīdzinām ar situāciju Rietumeiropas valstīs, Skandināvijā, Amerikā un citviet, kur sabiedrības iesaiste un līdzdalība valdības lēmumu pieņemšanas procesos ir ļoti augsta, nevalstisko organizāciju loma ir ietekmīga u.tml. Līdz ar to jauni, ilgtspējīgi līdzdalības rīki ir viens no potenciāli efektīvākajiem veidiem, kā pakāpeniski un mērķēti iesaistīt dažādas auditorijas, tajā skaitā, sabiedrības jaunāko daļu, kas diendienā plaši izmanto mobilās ierīces. 

Valsts kanceleja pēdējo gadu laikā ir īstenojusi virkni iniciatīvu, lai stiprinātu sabiedrības līdzdalības iespējas – gan valdības lēmumu pieņemšanas procesā, gan valsts pārvaldes darbā kopumā. Starp nozīmīgākajām iniciatīvām un projektiem jāmin valdības sēžu tiešraides, diskusiju dokumenti jeb t.s. zaļā grāmata (green papers), Memoranda sadarbības padome ar NVO, kā arī digitālo līdzdalības rīku izstrāde – iniciatīvas "Mazinām slogu kopā!" speciālas vietnes www.mazinamslogu.gov.lv izveide un mobilās aplikācijas "Futbols valsts pārvaldē" izstrāde – citas auditorijas uzrunāšanai un papildus līdzdalības iespēju nodrošināšanai. Piemēram, mobilā aplikācija ļauj izteikt vērtējumu nekavējoties, konkrētajā notikuma vietā, arī gadījumā, ja, piemēram, kādu iemeslu dēļ nav pieejams internets. 

Video par mobilo aplikāciju "Futbols": http://youtu.be/-ma8KLlI81s

Video par iniciatīvu "Mazinām slogu kopā!": http://youtu.be/_pyNWj0-uzY

Signe Znotiņa - Znota
Ministru kabineta preses sekretāre

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI