DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. februārī, 2014
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Latvijas Republikas Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājas Ināras Mūrnieces paziņojums par situāciju Ukrainā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Notikumi, kas risinājušies naktī uz 19. februāri, satraukuši pasauli un iedzīvotājus Latvijā. Izskan ziņas, ka šajā naktī Ukrainas politiskās varas pieļautās vardarbības dēļ gājuši bojā ap 20 un ievainoti simtiem cilvēku. No sirds izsaku visdziļāko līdzjūtību visiem bojā gājušajiem un viņu piederīgajiem. Īpašas bažas raisa ziņa par Ukrainas laikraksta „Vesti” žurnālista Vjačeslava Veremija vardarbīgo nāvi un to, ka cietušo skaitā ir 27 žurnālisti.

Paužu visdziļāko solidaritāti ar visiem Ukrainas patriotiem, kuri, neraugoties uz politiskās varas veiktajām represijām un draudiem, iestājas par savas valsts kursu dziļākai integrācijai Eiropas Savienībā, līdz ar to ­­– par faktisku pievienošanos tādām Rietumu vērtībām kā demokrātija, tiesiskums, vārda un pulcēšanās brīvības, kā arī cieņa pret cilvēku.

Aicinu Ukrainu ievērot Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā noteiktās prasības, kas Ukrainai kā Eiropas Padomes dalībvalstij ir saistošas.

Latvijas Atmodas laikā, 80-o gadu nogalē, kad tūkstošiem cilvēku vienojās Dziesmotajā revolūcijā, mums, Latvijas patriotiem, bija svarīgi, kāda būs pasaules līderu reakcija. Tā neizpalika, un  Latvija atjaunoja neatkarību 1990. gadā. Šobrīd Latvijas politiķiem, amatpersonām un cilvēktiesību aizstāvjiem jādara viss iespējamais, lai Eiropas Savienības un Eiropas Padomes līmenī atbalstītu Ukrainas tautas pausto vēlmi un centienus pēc demokrātijas un piederības Eiropai.  

Aicinu Latvijas valdību lemt par iebraukšanas aizliegumu Latvijā tām Ukrainas amatpersonām, kuras vainojamas Ukrainas protestu varmācīgā apspiešanā. 

Situācijai Ukrainā jābūt Eiropas līderu un atbildīgo institūciju uzmanības lokā. Ir steidzami un nekavējoši jārīkojas, lai novērstu vardarbības eskalāciju, cilvēktiesību pārkāpumus un veicinātu situācijas mierīgu noregulējumu.

Ināra Mūrniece (Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja; Nacionālā apvienība)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI