NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
18. aprīlī, 2009
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā

Latvijā ripo spīdveja motocikli

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzvar Bjarne Pēdersens.

Aprīļa sākumā Daugavpilī un Latvijā veiksmīgi sākās jaunā spīdveja sezona ar Daugavpils spīdveja kluba „Lokomotīve” uzvaru pār poļu klubu „GTŽ” no Grudzjondzas Polijas pirmajā līgā. Kā sola komandas „Lokomotīve” vadītājs Vladimirs Ribņikovs, šogad spīdveja cienītāji tiks lutināti ar Latvijas un pasaules zvaigznēm, kuras jau apliecinājušas savu dalību vairākos nozīmīgos mačos.

Daugavpils – spīdveja elitē

Daugavpilieši līdzi jūt Polijas pirmajai līgai. Tur par uzvarām cīnās pasaules spīdveja elites motobraucēji, bet Daugavpils komanda „Lokomotīve” veiksmīgi aizvadījusi jau pirmo sezonu.

„Polijas līgā piedalās visi nopietnākie spīdveja meistari. Daugavpils komanda „Lokomotīve” kopvērtējumā izcīnīja 5. vietu, iekļūdama olimpiskajā sešiniekā, un pirmajā reizē mums tas ir augsts rezultāts. Mums pat izdevās uzvarēt Polijas 1. līgas 2007. gada čempionus komandu „Bydgoszcz”,” par padarīto gandarīts V. Ribņikovs.

Pagājušajā gadā daugavpiliešiem pirmo reizi izdevās noorganizēt arī „Grand Prix” Latvijas posmu, kuru atzinīgi novērtējuši pašu motosportisti un viesi, tostarp Dānijas spīdveja zvaigzne Bjarne Pēdersens. Diemžēl pirms paša finiša motocikls pievīla Daugavpils komandas „Lokomotīve” un pasaules mēroga zvaigzni Grigoriju Lagutu, un tas viņam liedza iekļūt „Grand Prix” finālā.

G. Laguta tiek uzskatīts arī par šīs sezonas līderi, un, pēc V. Ribņikova novērotā, noteikti viņam līdzi turēs komandas biedri Maksims Bogdanovs, Artjoms Laguta, Kjasts Podžuks, Andrejs Koroļovs un citi.

"Komanda „Lokomotīve” vienīgā no Eiropas spīdveja klubiem finansē arī spīdveja skolu. Te jaunās zvaigznes tiek kaldinātas no desmit gadu vecuma."

Protams, arī komanda „Lokomotīve” savās rindās iesaistījusi leģendas, un šogad ik sacensībās līdzjutējiem liks aplaudēt daudzkārtējais Vācijas čempions Kristians Hefenbroks, Krievijas spīdveja zvaigznes Romāns Považnijs (viņš traumas dēļ nestartēs sezonas pirmajos mačos) un Danila Ivanovs. V. Ribņikovs cerīgi saka: „Šogad mums jāpakāpjas augstāk par piekto vietu.”

Daugavpils spīdveja meistari jau 2. maijā piedalīsies komandu pasaules čempionāta pusfinālā, kas ieplānots Daugavpilī un kur tikai viena komanda iekļūs finālā. Spīdveja cienītājiem tā būs neaizmirstama diena tāpēc, ka trasē dosies ASV, Čehijas, Latvijas un Somijas komandas, kuras pārstāvēs spīdveja zvaigznes, piemēram, pasaules eksčempions un godalgoto vietu ieguvējs amerikānis Gregs Hankoks.

Tikpat interesants būs „Grand Prix” pusfināls, kas ieplānots jūlijā, un „Grand Prix” fināls (to redzēsim 31. augustā). Visi posmi notiks Daugavpilī.

Šogad beidzas Daugavpils komandas „Lokomotīve” līgums par „Grand Prix” rīkošanu Daugavpilī. Vai šīs pasaules mēroga sacensības redzēsim arī turpmāk? V. Ribņikovs atsakās prognozēt, jo uz šīm sacensībām pretendē jaunais spīdveja stadions Krievijas pilsētā Toljati un citi spīdveja klubi. Tomēr viņš cerīgi nosaka: „Mēs cīnīsimies par uzvaru gan ar pretiniekiem, gan ar krīzi.”

Motocikla rūkoņa – labākā mūzika spīdveja faniem

V. Ribņikovs neslēpj, ka spīdvejs Latvijā balstās vienuz daugavpiliešu pleciem, lai gan šo sporta veidu daļēji finansē Daugavpils dome un sponsori. Komanda „Lokomotīve” vienīgā no Eiropas spīdveja klubiem finansē arī spīdveja skolu. Te jaunās zvaigznes tiek kaldinātas no desmit gadu vecuma, bet pirmajās sacensībās iesaistās jau 16 gadu vecumā.

"Sportistam uz motocikla jājūtas kā cirka meistaram."

Komandai „Lokomotīve” vienas sezonas budžets ir aptuveni 200 000 latu. Komandas vadītājs atzīst, ka tas ir viens no mazākajiem budžetiem Polijas pirmajā līgā: „Polija dzīvo ar spīdveju (viņiem ir trīs līgas, pietiek naudas pasaules spīdveja zvaigžņu algošanai, viņu labā darbojas arī televīzija utt.), turpretim Latviju pārstāv viens vien klubs, tāpēc mēs nevaram ar viņiem konkurēt finansiālā ziņā. Kādreiz Biķerniekos darbojās laba komanda „Ceļinieks”, savulaik viena no līderēm PSRS otrajā līgā. Ja kāds varētu reanimēt šo komandu, tad tas būtu milzīgs devums Latvijai.”

„Nenoliedzami, Daugavpils komandas „Lokomotīve” motosportisti, kas pasaules sacīkstēs startē ar Latvijas valsts karogu, tiek līdzi pasaules spīdveja zvaigznēm, konkurē ar tām,” saka V. Ribņikovs. Komandas „Lokomotīve” līderu rīcībā ir divi, trīs motocikli, un parasti pirms „Grand Prix” tie tiek aprīkoti ar jauniem dzinējiem. Viena tāda spēkrata sagatavošana un uzturēšana izmaksā aptuveni 10 000 eiro, bet pēc trim četriem braucieniem motociklam nepieciešama tehniskā apskate un uzlabojumi, reizēm arī remonti dažu tūkstošu eiro vērtībā. Ja motobraucējs nokrīt vai, nedod Dievs, saskrienas, tad ritošais mehānisms parasti ir jālabo.

Kas spīdveju padara interesantu un aizraujošu? V. Ribņikovs pārliecinoši skaidro: spīdveja kodolu veido motobraucēja, mehāniķa un motocikla trio un dārgs, mūsdienīgs spēkrats būs vienkāršs metāla rīks, ja tas nenonāks gudra, drosmīga un strādīga sportista rokās. Kad sportists dodas trasē un kad motocikls sasniedzis ātrumu 130 km/h, tad bieži vien viņa rīcībā ir vien dažas sekundes tūkstošdaļas, lai izlemtu, kā pievārēt pagriezienu vai apdzīt pretinieku. Viņš uzskata: „Sportistam uz motocikla jājūtas kā cirka meistaram. Citu motociklu burzmā, kur viņa motocikla riepas gandrīz saskaras ar līdzīga spēkrata riepām, viņam motocikls jāpārvalda ar centrbēdzes spēku. Tāpēc sportistiem parasti mēs novēlam veiksmi, uzvaras un aizvadīt sezonu bez traumām.

"Spīdvejā nepiedalās sievietes, jo motosportisti uzskata, ka skaistais nav jāievaino vai jāiznīcina."

Savukārt skatītājs, apmeklēdams spīdveju vienu reizi, kļūst par šī sporta fanu uz mūžu. Tas ir ļoti skatāms, dinamisks, arī bīstams sporta veids. Viens brauciens ilgst nedaudz vairāk par minūti, un šajā laika sprīdī skatītājam sirds satrūksies vairākas reizes no redzētā un pārdzīvotā. Mēs vienmēr visiem sakām, lai brauc uz Daugavpili un skatās spīdveju – jums noteikti iepatiksies.”  

Skaistais jāsaudzē

Spīdvejā nepiedalās sievietes, jo motosportisti uzskata, ka skaistais nav jāievaino vai jāiznīcina. „Mēs sievietes iesaistām spīdvejā, rīkodami konkursu „Mis Spīdvejs 2009”. Šogad konkurss–šovs notiks 18. aprīlī.

Daugavpils spīdveja ļaudis rīdziniekiem, valmieriešiem – visiem, kas brauks baudīt spīdveju Daugavpilī, novēl sadzirdēt spīdveja motocikla rūkoņas neaizmirstamo mūziku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI