DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Sadales tarifu pieaugums būs pakāpenisks, lemj Saeima

Lai izlīdzinātu sadales tarifu kāpumu, Saeima ceturtdien, 23.novembrī, otrajā – galīgajā – lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā. Ar tiem iecerēts veicināt pakalpojumu izmaksu caurspīdību un paredzamību enerģētikas sektorā. 

Līdz šim spēkā esošie normatīvie akti nenoteica griestus tarifu pieaugumam. Grozījumi paredz no nākamā gada janvāra līdz 2025. gada 31. decembrim gan vienas fāzes, gan trīs fāžu pieslēgumiem ar strāvas lielumu 16, 20 un 25 ampēri noteikt elektroenerģijas sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griestus. 

Piemēram, vienas fāzes un 16 ampēru pieslēgumam jaudas maksas pieaugums nākamgad nepārsniegs divus eiro mēnesī, vienas fāzes un 20 ampēru pieslēgumam – divus eiro piecdesmit centus, savukārt trīs fāžu un 25 ampēru – sešus eiro. 

Lai mazinātu sadales tarifu kāpuma negatīvo ietekmi uz mājsaimniecībām, no septembra līdz šā gada beigām jau ieviests 60 procentu samazinājums maksai par elektrības jaudas uzturēšanu. Grozījumi rada mehānismu pakāpeniskam, izlīdzinātam tarifu pieaugumam, par likumprojekta virzību atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē iepriekš sprieda deputāti. 

Šobrīd vairāk nekā 28 000 lietotāju ir pārskatījuši un pielāgojuši pieslēguma jaudas atbilstoši savām vajadzībām, iepriekš pauda Klimata un enerģētikas ministrijas pārstāvji. 

Tāpat sistēmas operatoriem noteikts pienākums savā 10 gadu sistēmas attīstības plānā ietvert plašāku informāciju par attiecīgo nozari, lietotāju nākotnes vajadzībām un sistēmas pakalpojumu tarifu prognozes. 

Savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai tarifu aprēķināšanas metodikā jānosaka maksimālais tarifu vērtību novirzes līmenis. Grozījumi palielinās informācijas pieejamību patērētājiem un attieksies gan uz elektroenerģijas, gan dabasgāzes sistēmas pakalpojumiem. 

Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja arī saistītos grozījumus Enerģētikas likumā, kā arī izmaiņas likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI