DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Industriālā parka izveidei Augšdaugavā nodos valsts nekustamo īpašumu

Lai veicinātu līdzsvarotu komercdarbības attīstību valsts teritorijā, Saeima trešdien, 15.novembrī, trešajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja likumu, ar kuru valsts nekustamo īpašumu bez atlīdzības nodod Augšdaugavas novada pašvaldībai industriālā parka izveidei. 

Industriālā parka izveidei paredzēta teritorija 256 hektāru platībā, kas būs piemērota gan lielu ražotņu, gan tām funkcionāli nepieciešamās tehniskās apbūves (noliktavu, transporta infrastruktūras, ūdensapgādes, siltumapgādes infrastruktūras utt.) izvietošanai. Tajā plānots izvietot rūpniecības, inovatīvu produktu ražošanas, transporta, loģistikas, enerģētikas un citu nozaru uzņēmumus. 

Nododot pašvaldībai valsts meža zemi Augšdaugavas novada Līksnas pagastā, iecerēts sekmēt novada un Latgales reģiona attīstību un ekonomisko izaugsmi, kā arī paaugstināt vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti, iepriekš pauda likumprojekta autori. Valsts nekustamais īpašums jānodod pašvaldībai, lai tā varētu uzbūvēt nepieciešamo publisko infrastruktūru. 

Pašvaldības pārstāvji iepriekš uzsvēra, ka industriālā parka izveide ir būtiska arī novada un reģiona konkurētspējas uzlabošanai, akcentējot plānotās parka atrašanās vietas izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu un pieejamību stratēģiski svarīgajai infrastruktūrai. 

Novada pašvaldībai jāizdod saistošie noteikumi, kas regulē industriālā parka izveidošanas noteikumus, izmantošanas un pārvaldīšanas nosacījumus, kā arī prasības pretendentiem, kuri vēlēsies izmantot parka teritoriju. 

Nekustamais īpašums būs jānodod atpakaļ valstij, ja ietekmes uz vidi novērtējumā konstatēs, ka to nevar izmantot industriālā parka izveidei, norāda likumprojekta autori. Tāpat nekustamais īpašums vai tā daļa būs jāatdod atpakaļ, ja trīs gadu laikā no īpašuma nodošanas pašvaldībai netiks nodrošināta pašvaldības teritorijas attīstības plānošanas dokumentu izstrāde vai tie neatbildīs likumā minētā mērķa īstenošanai, vai arī gadījumā, ja netiks organizēta nekustamā īpašuma nomas izsole piecu gadu laikā no atļaujas saņemšanas attiecīgo darbību veikšanai. 

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI