E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32461
Lasīšanai: 2 minūtes

Dabas stihijas nodarītie postījumi

J
jautā:
19. aprīlī, 2024
Artūrs

Labdien! Kā rīkoties, ja dabas stihijas rezultātā no mājas jumta krītošais šīfera gabals ir uzkritis uz automašīnas un to stipri bojājis? Automašīnai ir tikai OCTA polise. Policijai tika zvanīts, gadījums ir reģistrēts. Vērsos ar iesniegumu pie nama pārvaldnieka par kompensāciju, lai segtu remonta izmaksas, bet viņš nesaskata savu vainu. Kā man rīkoties? 

A
atbild:
Šodien

Sākotnēji nepieciešams saprast, vai minētie laikapstākļi ir identificējami kā dabas stihija.  

Kā norādīts LV portāla publikācijā “Lai vētra nepārsteidz nesagatavotus”, Latvijā vētras tuvošanos prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) speciālisti. Vēja ātrums, kas brāzmās sasniedz 21 m/s, atbilst meteorologu apzīmējumam “vētra”.

Vētras tiek iedalītas: 

  • stiprā vētrā, kad vēja ātrums brāzmās ir virs 24,5 m/s; 
  • ļoti stiprā vētrā  28,5 m/s; 
  • orkānā, kad vēja ātrums ir virs 32,7 m/s. 

Tādējādi, ja zaudējumi ir nodarīti vētras laikā (vēja ātrumam pārsniedzot 21 m/s), minētā situācija ir pielīdzināma nepārvaramas varas radītajiem apstākļiem un zaudējumi šajā gadījumā no ēkas īpašnieka nav atprasāmi. Jāpiebilst, ka šajā situācijā arī jāvērtē ēkas, no kuras jumta tika norauta šīfera loksne, tehniskais stāvoklis, t. i., kad attiecīgajai ēkai ir mainīts jumta segums, vai tas ir droši nostiprināts un vai ēkas īpašnieks nav pieļāvis nolaidību īpašuma uzturēšanā. Strīdus gadījumā zaudējumu kompensācijas prasība ir izskatāma arī tiesas ceļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 210 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas