E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32388
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kādu ēku var uzcelt bez būvatļaujas

J
jautā:
14. aprīlī, 2024
Charles

Labdien! Esmu iegādājies zemesgabalu un vēlos uz tā uzcelt mazu mājiņu. Plāns ir to uzcelt pašam. Kāds ir lielākais ēkas izmērs, kuru varu uzcelt bez atļaujas? Vai tas ir 25 m2  vai 60 m2 ? Un kā tiek aprēķināta platība? Vai tā ir iekšējā platība (bez sienām) vai ārējā platība (ieskaitot sienas biezumu)? Vai ir kādas citas svarīgas lietas, kas man jāņem vērā pirms būvniecības uzsākšanas? Paldies! 

A
atbild:
30. aprīlī, 2024
Rīgas dome
Pilsētas attīstības departaments

Bez būvniecības ieceres dokumentācijas iespējams celt tikai pirmās grupas (apbūves laukums līdz 60 m2) vai otrās grupas (neizbūvējot pamatus vai pamatni dziļāk par 30 centimetriem) sezonas ēku, kas ir vienstāva ēka (piemēram, siltumnīca, nojume, lapene, paviljons, kiosks, kafejnīca, pirts), kuras ekspluatācijas laiks nav ilgāks par vienu gadu un kuru nojauc līdz minētā termiņa beigām, ietverot nojaukšanas laiku. 

Pastāvīgas ēkas novietošanas vai celtniecības gadījumā ir nepieciešams sagatavot būvniecības ieceres dokumentāciju. Ja ir plānota mazēkas būvniecība, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m2, tad Būvniecības informācijas sistēmā ir nepieciešams iesniegt paziņojumu par būvniecību. Ja ir plānota pirmās grupas ēkas būvniecība, kuras apbūves laukums nav lielāks par 60 m2, tad Būvniecības informācijas sistēmā ir nepieciešams iesniegt paskaidrojuma rakstu. Visos citos gadījumos, kas iepriekš nav aprakstīti, Būvniecības informācijas sistēmā iesniedz būvprojektu minimālā sastāvā. 

Apbūves laukumu rēķina, ieskaitot ēkas sienas biezumu, kā arī ieskaitot laukumu zem ēkas nojumes, terases, kāpnēm u. c. 

Papildus iesakām pievērst uzmanību konkrētās pašvaldības teritorijas plānojumam, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem, kā arī ar tādiem būvniecību saistītajiem normatīvajiem aktiem kā Būvniecības likums, Vispārīgie būvnoteikumi, Ēku būvnoteikumi, Būvju vispārīgo prasību būvnormatīvs LBN 200-21 u. c. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 126 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas