SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Būvniecība
2
2

Reģistrējot privātmāju, nebūs vajadzīga ēkas apsekošana apvidū

Stājas spēkā 25.04.2024.

FOTO: Freepik.

Lai vienkāršotu un paātrinātu privātmāju kadastrālo uzmērīšanu un datu reģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā, 25. aprīlī stājas spēkā grozījumi “Būvju kadastrālās uzmērīšanas noteikumos”. Turpmāk visu reģistrācijai nepieciešamo informāciju varēs iegūt, izmantojot Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) pieejamos dokumentus un ierosinātāja sniegtos datus.

Būvniecību regulējošie normatīvie akti nosaka atvieglotu kārtību viena dzīvokļa ēkas būvniecības dokumentācijas izstrādei un būvniecībai, salīdzinot ar ēku grupām, kurām noteikts cits galvenais lietošanas veids. Tomēr līdz šim arī viena dzīvokļa ēkām, kuru būvniecībai bija izsniegta atļauja, vajadzēja veikt kadastrālo uzmērīšanu apvidū. Ar noteikumu grozījumiem šis nosacījums mainīts.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 116 “Būvju kadastrālās uzmērīšanas noteikumi” ieviestas trīs būtiskas izmaiņas:

  • privātmājas reģistrācijai informāciju Valsts zemes dienests (VZD) iegūs no BIS;
  • privātmājas reģistrācijas procesā nebūs vajadzīga ēkas apsekošana apvidū;
  • VZD darbinieki pārnesīs datus no BIS uz Kadastra informācijas sistēmu. 

Grozījumi noteic, ka gadījumos, kad tiks ierosināta viena dzīvokļa ēkas kadastrālā uzmērīšana un BIS būs pieejami vai tiks iesniegti projektā noteiktie dokumenti, VZD ēku apvidū neapsekos, datu reģistrācijas pakalpojumu izpildīs kā atsevišķu kadastrālās uzmērīšanas darbību un visu informāciju par viena dzīvokļa ēku, kas nepieciešama datu reģistrācijai Kadastra informācijas sistēmā, iegūs no BIS pieejamās informācijas un ierosinātāja iesniegtajiem dokumentiem (būvniecības regulējošajos normatīvajos aktos noteiktā kārtībā apstiprināta būvprojekta, būvprojekta stāva plāna datnes DWG vai DGN datņu formātā, izpildmērījuma plāna un fotoattēliem).

Šis regulējums attieksies arī uz uzbūvētu palīgēku, ja palīgēka un viena dzīvokļa ēka būs iekļauta vienā būvniecības iecerē.     

Atslogojot privātmāju īpašniekus no būvju kadastrālās uzmērīšanas ar apsekošanu apvidū, klientiem būtiski tiks samazinātas pakalpojumu izmaksas, uzsver grozījumu izstrādātāja – Tieslietu ministrija. Izmaksu samazinājums ir atkarīgs no mājas platības, piemēram, 200 m2 plašai mājai pakalpojuma izmaksas var samazināties par 490 eiro.

Būtiski samazināsies arī pakalpojuma izpildes termiņš – tiks ietaupītas piecas darba dienas privātmāju kadastrālās uzmērīšanas procesā.

Viena dzīvokļa ēku kadastrālās uzmērīšanas pasūtījumi, kas pieņemti VZD līdz šo grozījumu spēkā stāšanās brīdim, var tikt izpildīti saskaņā ar grozījumos ietvertajiem nosacījumiem bez ēkas apsekošanas apvidū, ja VZD tiks iesniegts rakstisks ierosinātāja iesniegums par minētās atsevišķās kadastrālās uzmērīšanas darbības veikšanu un BIS būs pieejami vai VZD iesniegti nepieciešamie dokumenti.

Papildus ierosinātājam tiek saglabāta iespēja ierosināt viena dzīvokļa ēkas kadastrālo uzmērīšanu ar apsekošanu apvidū, ja ēkas īpašniekam nav iespējas iesniegt norādītos dokumentus vai nepieciešams, lai VZD veic ēkas kadastrālo uzmērīšanu ar apsekošanu apvidū.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI