NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
03. maijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika
2
2

No 4. maija sākas pieteikšanās balsojumam Eiropas Parlamenta vēlēšanās pa pastu no ārvalstīm

FOTO: Ieva Leiniša, LETA.

Vēlētāji, kuri Eiropas Parlamenta vēlēšanu laikā neatradīsies Latvijā, no 4. maija līdz 31. maijam var pieteikties balsošanai pa pastu no ārvalstīm. Latvijas pilsoņi, kuri dzīvo kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, var izvēlēties balsot vai nu par Latvijā, vai dzīvesvietas valstī pieteiktajiem kandidātiem.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) Latvijas pilsoņiem, kuri uzturas ārvalstīs, bet nebalsos kādā no vietējiem iecirkņiem, piedāvā iespēju nodot savu balsi pa pastu.

Pieteikšanās balsojumam pa pastu notiek elektroniski, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) e-pakalpojumu “Vēlētāja datu pārvaldība”, kas pieejams valsts pārvaldes pakalpojumu portālā latvija.gov.lv.

E-pakalpojums ir pieejams, autentificējoties ar kvalificētu paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas līdzekli (“eParaksts”, “eParaksts mobile”, eID), “Smart ID” vai internetbanku.

Balsošanai pa pastu var pieteikties no 4. maija līdz 31. maijam.

Svarīgi! Iespēja balsot pa pastu ir paredzēta tikai Latvijas vēlētājiem, kuri uzturas ārvalstīs.

Balsošanas kārtība: vēlēšanu zīme jāizdrukā un jānosūta CVK

Vēlētājs, kurš būs pieteicies balsot pa pastu no ārvalstīm, e-pakalpojumā varēs lejupielādēt balsošanas materiālus un izvēlēties vēlēšanu zīmi, kas atbilst tam kandidātu sarakstam, par kuru viņš vēlas balsot.

Izvēlētā vēlēšanu zīme vēlētājam būs jāizdrukā un jāieliek paša izraudzītā vēlēšanu aploksnē.

Šī aploksne jānosūta Centrālajai vēlēšanu komisijai Smilšu ielā 4, Rīgā, LV-1050, ar tādu aprēķinu, lai tā tiktu saņemta balsošanas iecirknī līdz 9. jūnija plkst. 6.00 pēc Latvijas laika zonas.

Papildu informācija par balsošanas iespējām Latvijas pilsoņiem ārvalstīs pieejama CVK tīmekļvietnē https://www.cvk.lv/lv/balsosanas-iespejas-latvijas-pilsoniem-arvalstis.

Jau tagad PMLP e-pakalpojumā “Vēlētāja datu pārvaldība” ir iespējams pārliecināties, vai persona ir reģistrēta kā vēlētājs dalībai Eiropas Parlamenta vēlēšanās, informē CVK.

Ārvalstī dzīvojošie var balsot par Latvijas vai dzīvesvietas valsts kandidātiem

Eiropas Parlamenta vēlēšanas notiks 2024. gada 8. jūnijā.

Latvija ir viens vēlēšanu apgabals, no kura Eiropas Parlamentā jāievēlē deviņi deputāti.

Tiesības piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu.

Balsstiesīgo vēlētāju uzskaitei Eiropas Parlamenta vēlēšanās tiek lietots Vēlētāju reģistrs. Balsstiesīgajiem pilsoņiem ir tiesības balsošanai izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirkni Latvijā vai Latvijas iecirkni ārvalstīs bez iepriekšējas pieteikšanās.

Vēlēšanu iecirkņu, tajā skaitā ārvalstu iecirkņu, saraksts ir pieejams CVK tīmekļvietnē: https://www.cvk.lv/lv/jaunums/eiropas-parlamenta-velesanas-latvija-stradas-945-iecirkni.

Latvijas pilsoņi, kuri dzīvo kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, Eiropas Parlamenta vēlēšanās var piedalīties, izvēloties balsot par šajā valstī pieteiktajiem kandidātu sarakstiem un kandidātiem, iepriekš piesakoties mītnes zemes atbildīgajā iestādē. Tādā gadījumā vēlētājam ir jāizvēlas, par kuras valsts kandidātiem vēlēt, – nav atļauts balsot gan par Latvijas kandidātiem, gan mītnes zemes kandidātiem.

Lai balsstiesības Latvijā izmantotu citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi, viņiem jābūt iekļautiem Latvijas Vēlētāju reģistrā un ne vēlāk kā 30 dienas pirms vēlēšanām, proti, līdz 10. maijam, jāiesniedz pieteikums CVK. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI