E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32564
Lasīšanai: 2 minūtes

Pirtiņas uzstādīšana

J
jautā:
05. maijā, 2024
Kriscens

Vēlos mazdārziņa teritorijā uzstādīt mazu pirtiņu ar izmēriem 5 m x 3 m. Nerokot un nelejot betona pamatus, pirtiņu vēlos uzstādīt uz fibo effect blokiem. Pirtiņa atradīsies vairāk nekā 4 m attālumā no kaimiņu zemēm. Pirts būs 15 m2, varbūt pat mazāka, bez elektrības, ūdens un kanalizācijas. Kāda ir likumiskā darbību secība minētās ieceres īstenošanai?

A
atbild:
08. maijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” pirmo pielikumu pirmās grupas ēkas ir vienstāva ēkas ar apbūves laukumu līdz 60 m2, tai skaitā mazēkas. Savukārt mazēka ir vienstāva ēka, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m2. 

Rīgas dome LV portālam ir skaidrojusi, ka bez būvniecības ieceres dokumentācijas iespējams celt tikai pirmās grupas (apbūves laukums līdz 60 m2) vai otrās grupas (neizbūvējot pamatus vai pamatni dziļāk par 30 centimetriem) sezonas ēku, kas ir vienstāva ēka (piemēram, siltumnīca, nojume, lapene, paviljons, kiosks, kafejnīca, pirts), kuras ekspluatācijas laiks nav ilgāks par vienu gadu un kuru nojauc līdz minētā termiņa beigām, ietverot nojaukšanas laiku. 

Pastāvīgas ēkas novietošanas vai celtniecības gadījumā ir nepieciešams sagatavot būvniecības ieceres dokumentāciju. Ja ir plānota mazēkas būvniecība, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m2, tad Būvniecības informācijas sistēmā nepieciešams iesniegt paziņojumu par būvniecību. Ja ir plānota pirmās grupas ēkas būvniecība, kuras apbūves laukums nav lielāks par 60 m2, tad Būvniecības informācijas sistēmā ir nepieciešams iesniegt paskaidrojuma rakstu. 

Papildus būtu jāpievērš uzmanība konkrētās pašvaldības teritorijas plānojumam, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem, vai tie pieļauj šādas ēkas novietošanu konkrētajā teritorijā. 

Ieteicams konsultēties vietējās pašvaldības būvvaldē vai pie būvniecības speciālista. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas