E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32581
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Darbiniecei, kura baro bērnu ar krūti, ir dažādas priekšrocības

J
jautā:
07. maijā, 2024
Jana

Labdien! Man pēc bērna kopšanas atvaļinājuma jāatgriežas darbā 13.05. Jautājums par nakts maiņām. Vai man jāstrādā nakts maiņas, ja turpinu barot bērnu? Vai man nepienākas ikgadējais atvaļinājums, ko neizmantoju, pirms devos grūtniecības atvaļinājumā? 

A
atbild:
08. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jaunajām māmiņām, kas pēc bērna kopšanas atvaļinājuma atgriezušās darbā, Darba likumā ir paredzēts daudz no citiem darbiniekiem atšķirīgu tiesību. 

Darba samaksa, nodarbinātība un darba līgums 

Ja sievietei, kas baro bērnu ar krūti, visā barošanas laikā – bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam – noteikta akorda alga un saskaņā ar ārsta atzinumu viņai tiek samazinātas darba normas, darba devējam ir pienākums samaksāt darbiniecei par šo periodu iepriekšējo vidējo izpeļņu (Darba likuma (DL) 62. pants). 

Darba devējam pēc ārsta atzinuma saņemšanas ir pienākums nodrošināt sievietei, kas baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā – tādus darba apstākļus un darba laiku, lai viņas pakļaušana veselības riskam tiktu novērsta. Ja šādus darba apstākļus vai darba laiku nav iespējams nodrošināt, darba devējam ir pienākums uz laiku pārcelt sievieti citā, piemērotā darbā. Darba samaksas apmērs pēc darba līguma noteikumu grozīšanas nedrīkst būt mazāks par sievietes iepriekšējo vidējo izpeļņu (DL 99. pants). 

Darba devējam jānosaka nepilns darba laiks, ja to pieprasa sieviete, kas baro bērnu ar krūti, visā barošanas laikā (DL 134. pants). 

Darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar sievieti, kas baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam (DL 109. pants). 

Sievieti, kas baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam – var nodarbināt virsstundu darbā, ja viņa devusi rakstveida piekrišanu (DL 136. pants). 

Ja sieviete baro bērnu ar krūti, visā barošanas laikā, ja ir ārsta atzinums, ka attiecīgā darba veikšana rada draudus sievietes vai viņas bērna drošībai un veselībai, ir aizliegts viņu nodarbināt nakts laikā (DL 138. pants). 

Ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam – viņu aizliegts nodarbināt nedēļas atpūtas laikā (DL 143. pants). 

Pārtraukumi bērna barošanai 

Papildu pārtraukumus bērna barošanai piešķir darbiniekam, kuram ir bērns līdz pusotra gada vecumam (DL 146. pants). 

Atvaļinājuma izmantošana 

Sievietei, ja tā baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam (DL 149. pants) – nav piemērojama atvaļinājuma pārcelšana. 

Līdz bērna triju gadu vecumam ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc darbinieka vēlēšanās jebkurā citā laikā (DL 150. pants). Ja ir neizmantots ikgadējais atvaļinājums, jums ir tiesības to prasīt.  

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas