E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32516
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā organizējama darba grafika grozīšana

J
jautā:
01. maijā, 2024
Kaspars

Labdien! Strādāju summēto darba laiku: 24 stundas, pēc tam trīs diennaktis brīvas. Ar jauno darba grafiku tiekam iepazīstināti un to parakstām 23 dienas pirms jauna mēneša sākuma. Pēdējā laikā darba devējs draud, ka darba grafiku, par kuru jau esam parakstījušies, mainīs jebkurā laikā, proti, pārliks strādāt citā maiņā vai arī, lai nebūtu pārstrādātu stundu, dos brīvas maiņas. Vai tas ir likumīgi? Es neesmu ar mieru, ka pēkšņi tiek mainīts darba grafiks, un man nevajag brīvas dienas, jo es strādāju, lai nopelnītu, nevis papildu atpūtas dēļ.

A
atbild:
08. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja jums darba līgumā ir noteikts summētais darba laiks, Darba likuma 140. panta pirmajā daļā darba devējam izvirzīts pienākums laikus iepazīstināt darbinieku ar darba grafiku. Kārtība, kādā darba devējs iepazīstina darbiniekus ar darba grafiku, ja tie nav ietverti darba koplīgumā vai darba līgumā, var būt iekļauta darba kārtības noteikumos.  

Valsts darba inspekcija iepriekš norādījusi, ka darbinieka iepazīstināšanas faktam ar darba grafiku jābūt pierādāmam, piemēram, iepazīstinot darbiniekus ar darba grafiku pret parakstu vai izsūtot darbiniekam darba grafiku uz darba e-pasta adresi vai e-pasta adresi, par kuru puses vienojušās u. tml.   

Jānorāda, ka Darba likumā nav tieši noteikts, kā notiek darba grafika grozīšana. Valsts darba inspekcija iepriekš paskaidrojusi, ka darba devējam rakstveidā būtu jāsagatavo to darbinieku, kuriem nepieciešams veikt darba laika izmaiņas, darba grafika grozījumi. Ar grozījumiem jāiepazīstina tie darbinieki, uz kuriem grozījumi attiecas. Grozījumus pievieno sākotnējam darba grafikam. 

Papildus vēršama uzmanība, ka summētā darba laika organizācijas gadījumā Darba likuma 140. panta septītajā daļā strikti noteikts, ka darba devējs nav tiesīgs grozīt darbiniekam noteikto darba grafiku darbinieka pārejošas darbnespējas laikā, kā arī laikā, kad darbinieks neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ. 

Vispārēji darba devēja pienākums ir nodarbināt darbinieku atbilstoši viņa darba līgumā nolīgtajam darba laikam. Virsstundu darbs ir darbs, ko veic vajadzības gadījumā virs nolīgtā darba laika. Tādēļ par virsstundu darbu puses vienojas rakstveidā. Šāda vienošanās ir slēdzama katru reizi, kad darbinieks un darba devējs ir vienojušies par virsstundu darba veikšanu.   

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas