SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
08. maijā, 2024
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ārlietas
6
6

Sankcijas – kas par ko ir atbildīgs. Aktuālais regulējums 2024. gadā

No šī gada 1. aprīļa par vienu kompetento iestādi, pie kuras vērsties sankciju jautājumos arī tad, ja nepieciešams piemērot izņēmumus, noteikts Finanšu izlūkošanas dienests (FID). Tomēr Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma grozījumi paredz atsevišķus izņēmumus, kad noteiktos gadījumos jāvēršas pie citām institūcijām. LV portāls skaidro, kādas izmaiņas tiesiskajā regulējumā veiktas, lai uzlabotu sankciju uzraudzību, un kur vērsties, lai piemērotu sankciju izņēmumus.

Sankcijas ir ārpolitikas instruments, kura mērķis ir nevardarbīgā ceļā novērst starptautisko tiesību pārkāpumus.

Līdz šim koordinējošā institūcija sankciju jautājumos Latvijā bija Ārlietu ministrija. Saskaņā ar 2023. gada 8. decembra grozījumiem Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā, kas stājās spēkā 2024. gada 1. aprīlī, kā galvenā iestāde sankciju jautājumos Latvijā noteikts Finanšu izlūkošanas dienests.

Izmaiņas tika veiktas, lai nodrošinātu, ka jautājumos par sankciju izpildi ir viens sākotnējais saziņas punkts un viena galvenā iestāde, tādējādi atvieglojot un vienkāršojot saziņu starp privāto un publisko sektoru.

Plašāk par tēmu >>

Kopš 2014. gada Eiropas Savienība (ES) ir noteikusi plašas individuālās un ekonomiskās sankcijas pret Krieviju saistībā ar Ukrainu. ES piemērojusi sankcijas arī saistībā ar cilvēktiesību pārkāpumiem, it īpaši Alekseja Navaļnija (Alexei Navalny) nāvi, norādīts Eiropas Savienības Padomes mājaslapā.

ES februārī, tuvojoties otrajai gadskārtai kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, vienojās par jaunu sankciju noteikšanu Krievijai. Tā bija jau 13. sankciju pakete, un tajā iekļauts aptuveni 200 fizisko personu un uzņēmumu, galvenokārt no Krievijas. Tāpat minētajā paketē ietverti pasākumi cīņā pret sankciju apiešanu.

Ministru prezidentes Evikas Siliņas birojs informē, ka nākamajā ES 14. sankciju pakotnes piedāvājumā Latvija ir panākusi mangāna rūdas tranzīta un eksporta uz Krieviju aizlieguma iekļaušanu.

LV portāla infografika.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI