SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. maijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Ekonomika
1
1

No septembra veikalos būs jānorāda pārtikas produktu ražotājvalsts

Stājas spēkā 10.05.2024.

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

10. maijā stājas spēkā grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā, kas uzliek tirgotājiem pienākumu no 2024. gada 1. septembra mazumtirdzniecības vietās norādīt pārtikas produktiem valsti, kurā tie ražoti.

Pārtikas aprites uzraudzības likums ir papildināts ar 13.1 pantu, kas nosaka: “Mazumtirdzniecības uzņēmums pārtikas tirdzniecības vietā pārtikas produktam norāda valsti, kurā tas ražots. Attiecīgo valsti norāda rakstveidā vai ar tās karoga attēlu.”

Likumā arī noteikts: “Ja pārtikas produkts ir ražots Krievijas Federācijā vai Baltkrievijas Republikā, to norāda tikai rakstveidā.”

Tātad Krievijas vai Baltkrievijas karogu tirdzniecības vietās norādīt nevarēs.

Pārejas noteikumos paredzēts, ka prasību piemēro no 2024. gada 1. septembra.

Savukārt Ministru kabinetam līdz 31. maijam jānosaka:

  • kritēriji tās valsts identificēšanai, kurā ražots pārtikas produkts;
  • prasības minēto norāžu (rakstveida informācijas vai karoga attēla) noformēšanai un to izvietošanai;
  • izņēmumi, kad norāžu izvietošana nav obligāta.

Likumā, papildinot 33. pantu ar otro daļu, paredzēta arī administratīvā atbildība par prasības nepildīšanu. Ja pārtikas tirdzniecības vietā netiks norādīta pārtikas produkta ražotājvalsts, piemēros brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 200 eiro, bet juridiskajai personai – līdz 1000 eiro.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, patērētāji nereti tiekot maldināti par dažādu pārtikas produktu patieso izcelsmes valsti, tādējādi to pieņemtie lēmumi var neatspoguļot viņu patieso gribu. Jaunā prasība likumprojekta autoru ieskatā vairos patērētāju informētību, lai pieņemtu personīgajās vērtībās un prioritātēs balstītu lēmumu.

Pārtikas produktu izcelsme ir īpaši svarīga pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā, kad liela daļa Latvijas sabiedrības nevēlas atbalstīt agresorvalstis un iegādāties to piedāvātos produktus, uzsver likumprojekta autori.

Līdz šim bija noteikts, ka cenu zīmēs izcelsmes valsts jānorāda tikai noteiktām pārtikas preču grupām, piemēram, gaļai, svaigiem augļiem un dārzeņiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI