E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32526
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nekustamā īpašuma nodokļa paziņojumā norādīts tā pamatojums un apstrīdēšanas kārtība

J
jautā:
02. maijā, 2024
Inna

Labdien! Mēs saņēmām no Jūrmalas domes rēķinu, kurā nav piemērota atlaide, jo mūsu māja atrodas uz valsts zemes un naudu saņem no biedrības, bet biedrībai kā juridiskajai personai nav piemērotas atlaides. 
Likumā Par nekustamā īpašuma nodokli noteikts: ja nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs pilnvaro citu personu veikt nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par valstij piederošu vai piekritīgu nekustamo īpašumu, tad nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs ar rakstveida iesniegumu par to paziņo pašvaldībai, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums. Biedrībai ir zemes lietošanas tiesības. Vai biedrība saskaņā ar minēto likumu var pilnvarot nodokļa apmaksai atsevišķi katru dzīvokļa īpašnieku, lai to apmaksātu fiziskās personas? Jūrmalas dome mums atbildēja, ka mēs varam saņemt pilnvaru tikai no zemes īpašnieka. Mūsu mājā dzīvo invalīds, kurš arī nevar saņemt atlaidi par zemes nodokli. Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
09. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodokli maksā fiziskās un juridiskās personas, kuru īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteiktajos gadījumos  lietošanā – ir nekustamais īpašums. 

No situācijas izklāsta nav saprotams, kādā statusā ir minētā biedrība. Ja tā ir dzīvokļu īpašnieku biedrība, kas apsaimnieko māju, tad atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumam dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbības un pārvaldnieka pienākumi tiek iekļauti līgumā starp dzīvojamās mājas pārvaldnieku un dzīvokļu īpašnieku kopību.  

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 2. pantā paredzēti gadījumi, kura persona ir nodokļa maksātājs attiecībā uz valstij piederošo nekustamo īpašumu: persona, uz kuras vārda nekustamais īpašums ierakstīts zemesgrāmatā, vai persona, kurai nekustamais īpašums nodots lietošanā (panta piektā daļa), vai persona, uz kuras vārda šis īpašums ierakstāms zemesgrāmatā, vai persona, kurai nekustamais īpašums nodots valdījumā (panta sestā daļa). 

Pamatprincips ir, ka nodokli par nekustamo īpašumu maksā tā īpašnieks, atsevišķos likumā noteiktos gadījumos – lietotājs. Tas attiecināms arī uz valstij piederošu nekustamo īpašumu. 

Ministru kabineta noteikumos Nr. 495 “Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” noteikts: 

24. Piemērojot likuma 3. pantu, lai nodrošinātu aprēķinātā nodokļa uzskaiti, pašvaldība taksācijas gada sākumā katram nodokļa maksātājam atver personīgo kontu.

24.1 Lai samaksātu nekustamā īpašuma nodokli par valstij piederošajiem vai piekritīgajiem nekustamajiem īpašumiem, pēc nodokļa maksātāja vai tā pilnvarotās personas rakstiska lūguma, kurā norādīti visi pilnvarotās personas pārvaldīšanā un apsaimniekošanā esošie nekustamie īpašumi, pašvaldība atver nodokļa maksātāja pilnvarotās personas personīgo kontu, kurā uzskaita veiktos nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgās pilnvarotās personas pārvaldīšanā un apsaimniekošanā esošajiem nekustamajiem īpašumiem. Nekustamā īpašuma nodokļa un tā samaksai veikto maksājumu uzskaiti nodokļa maksātāja pilnvarotās personas personīgajā kontā uzsāk ar nākamo mēnesi pēc attiecīgā iesnieguma iesniegšanas pašvaldības nodokļu administrācijā. Pilnvarotās personas personīgā konta stāvokli uz tā atvēršanas dienu nosaka atbilstoši nodokļa maksātāja personīgā konta stāvoklim šajā dienā par attiecīgajiem nekustamajiem īpašumiem.

25. Personīgajā kontā tiek uzskaitīta nodokļa parāda vai pārmaksas summa par pirmstaksācijas periodu pēc stāvokļa uz taksācijas gada 1. janvāri, aprēķinātā nodokļa summa par kārtējo taksācijas gadu, papildus aprēķinātā, samazinātā un faktiski samaksātā nodokļa summa, arī aprēķinātā un samaksātā nokavējuma nauda, pamatparāda palielinājuma nauda un soda nauda.

Pašvaldības par nekustamā īpašuma nodokļa apmēru kārtējam taksācijas gadam paziņo nodokļa maksātājam vai tā pilnvarotai personai līdz tā paša gada 15. februārim, nosūtot maksāšanas paziņojumu viņam vai viņa pilnvarotai personai pēc norādītās adreses. Nodokļa maksāšanas paziņojuma nosūtīšanas termiņš par neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamo zemi ir nākamā taksācijas gada 15. februāris. 

Pašvaldība nosūta nodokļa maksāšanas paziņojumu, kurā iekļauj šādu informāciju: 

  1. nodokļa maksātājs un nodokļa saņēmējs;
  2. atsauces uz likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” pantiem un pašvaldības saistošajiem noteikumiem, ar kuriem saskaņā nodoklis aprēķināts;
  3. nodokļa objekti un nodokļa aprēķins;
  4. nodokļa samaksas termiņš un pašvaldības konta rekvizīti;
  5. nodokļa maksātāja atbildība;
  6. nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma apstrīdēšanas kārtība;
  7. atbildīgās amatpersonas rekvizīti.

Ja nepiekrītat pašvaldības maksāšanas paziņojumā norādītajam nodokļa aprēķinam un tam, ka nav piemērots nodokļa atvieglojums, varat to apstrīdēt maksāšanas paziņojumā norādītajā nodokļa apstrīdēšanas kārtībā.  

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 10. pantā ir noteikta nekustamā īpašuma nodokļa aprēķina apstrīdēšanas kārtība. 

Pašvaldībā varat papildus noskaidrot, kādas darbības jāveic, lai saņemtu tiesības uz nodokļa atvieglojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas