E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32207
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja asins donoram ir divas darbavietas

J
jautā:
01. aprīlī, 2024
Andrejs

Labdien! Man ir divas oficiālas darbavietas. Vai man ir tiesības saņemt apmaksātu atpūtas dienu pie katra darba devēja vai tikai pie viena? Un vai katram darba devējam šādā gadījumā ir pienākums piešķirt savam darbiniekam šo atpūtas dienu un apmaksāt to?

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 74. panta pirmās daļas otrais punkts noteic, ka asins vai asins komponentu nodošana ārstniecības iestādē, iepriekš par to paziņojot darba devējam, ir attaisnots darba kavējums, par kuru darba devējam ir pienākums izmaksāt noteikto darba samaksu vai vidējo izpeļņu. Tātad par attaisnotu prombūtni ir atzīstams laiks, kuru darbinieks ir pavadījis, nododot asinis ārstniecības iestādē, nevis visa diena. Darbiniekam, kurš vēlas ārstniecības iestādē nodot asinis, ir pienākums iepriekš informēt darba devēju par nodomu ziedot asinis.

Ja jums ir divas darbavietas, tad atpūtas diena pēc asins ziedošanas jums kā donoram pienākas abās darbavietās. Ja izziņu ir nepieciešams iesniegt vairākās darbavietās, ārstniecības iestādē ir jāpieprasa izziņas apliecināta kopija, kuru iespējams saņemt reizē ar izziņu.

Vairāk par asinsdonora tiesībām un pienākumiem lasiet skaidrojumā Asins donora tiesības, pienākumi un iespējas – ko paredz normatīvais regulējums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas